door © brusselnieuws.be

De Vlaamse Gemeenschap heeft pas 50.000 euro aan Brussel geschonken om in de Congolese hoofdstad iets te doen aan de openbare reinheid. Brussel werkt al een tijd intensief samen met Kinshasa op het gebied van reinheid en burgerlijke stand.

Vijftig gemeenten hebben meegedongen naar deze subsidies van de Vlaamse Gemeenschap voor ontwikkelingssamenwerking, slechts zeventien hebben die ook gekregen.

Bruno De Lille (Groen!), Brusselse schepen van Internationale Solidariteit, krijgt van de stad Brussel jaarlijks al 250.000 euro voor ontwikkelingssamenwerking. “Wij gaan verder werken met Kinshasa rond openbare reinheid. We hebben nu een project om er een dienst voor reinheid op poten te zetten.

Daarbij wordt de voorrang gegeven aan de vorming van de mensen zelf. Brussel stuurde al drie keer ambtenaren naar ginder om de mensen op te leiden. Congolezen kwamen hun licht opsteken in Brussel.

“De mensen in Kinshasa leven echt op een vuilnisbelt. De mensen worden ziek van al dat vuil. En we proberen daar nu samen met de stad Kinshasa iets aan te doen.” Dat zegt Bruno De Lille.