door VT © BRUZZ

Fietsdiefstallen blijven een plaag in Brussel. Daarom stelde de Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) een fietsdiefstalplan op. Enkele maatregelen zijn nu ook in de praktijk gebracht, waaronder het inzetten van lokfietsen. Die moet de politie in staat stellen om dieven sneller op te sporen en meer inzicht geven in de werkwijze van bendes.

Minister Smet deed zijn plan om fietsdiefstallen tegen te gaan uit de doeken in de commissie Infrastructuur na een vraag van Bruno De Lille (Groen). Vooral het gebruik van lokfietsen springt daarbij in het oog. Die lokfietsen hebben een dubbele bedoeling. “Enerzijds kunnen we de dieven, die vaak in bendes zitten, sneller opsporen,” legt de woordvoerder van Smet uit. “Anderzijds kan de politie meer te weten komen over hoe de bendes te werk gaan.”

Negen lokfietsen
De lokfietsen kunnen via een GPS-systeem getraceerd worden. Als zo’n fiets gestolen wordt, kan de politie de fiets dus terugvinden en de dieven aanhouden. Momenteel heeft de politie zes lokfietsen ter beschikking. De fietsen zijn afkomstig uit het depot van gevonden fietsen. Er zijn ook negen tracers beschikbaar, die kan de politie gebruiken op andere fietsen.

De testfase is net afgerond en wordt nu verder uitgerold. Voorlopig worden de fietsen enkel ingezet in de politiezones Marlow (Ukkel/Oudergem/Watermaal-Bosvoorde) en Montgomery (Etterbeek/Sint-Pieters-Woluwe/Sint-Lambrechts-Woluwe). “De andere politiezones zijn wel uitgenodigd om zich in te schrijven in het project,” klinkt het bij het kabinet van minister Smet.

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/brussel-zet-lokfietsen-tegen-dieven