door Belga / WB © Knack.be

Brussels Open VLD-minister Guy Vanhengel noemt de regeling rond de taalvereiste voor ouders in het secundair onderwijs ‘onrechtvaardig tegenover de kinderen’. De regeling werd echter mee uitgewerkt door zijn partij. ‘Hoeveel Open VLD’s zijn er eigenlijk in dit land?’, vraagt oppositiepartij Groen zich af.

Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD), in de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel bevoegd voor Onderwijs, verwacht dat er een procedure bij het Grondwettelijk Hof zal komen tegen de taalvereiste die aan ouders wordt opgelegd om voorrang te krijgen in het Nederlandstalig secundair onderwijs. In het Vlaams Parlement is op de valreep een overgangsregeling uitgewerkt met de steun van Open VLD, maar volgens Vanhengel is het “wenselijk” dat het Grondwettelijk Hof zich over de kwestie uitspreekt. “Mijn stelling is dat alle kinderen uit het Nederlandstalig basisonderwijs op gelijke wijze toegang moeten krijgen tot het Nederlandstalig secundair onderwijs”, zegt hij aan Belga.

(…)

In het Vlaams Parlement werkten meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD een overgangsregeling uit. Bedoeling is om nog één schooljaar lang (2014-2015) ook taalniveau B1 op te nemen in de voorrangsgroep. Op die manier krijgen ouders extra tijd om het vereiste taalniveau te halen.

Maar hoewel de regeling in het Vlaams Parlement werd gesteund door Open VLD, uit Brussels Open VLD-minsiter Vanhengel kritiek. Eerst liet hij in de VGC-commissie onderwijs verstaan dat hij naar het Grondwettelijk Hof zou trekken. “Met deze beslissing is men in Vlaanderen voorbijgegaan aan het feit dat het onrechtvaardig is om kinderen, die al jaren in het Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel zitten, niet te beschouwen als Nederlandstaligen”, zei Vanhengel.

‘Waar is de coherentie?’

In een korte reactie verduidelijkt Vanhengel dat hij verwacht dat anderen – niet meteen de VGC zelf maar misschien eerder ouders – naar het Grondwettelijk Hof zullen stappen. “Het is voor eenieder wenselijk dat het Grondwettelijk Hof zich hierover buigt en uitspreekt. Zodat ook eenieder weet waaraan zich te houden. Dit is zeker nuttig in functie van de ruime evaluatie en aanpassing van het inschrijvingsbeleid zoals de Vlaamse regering het in het vooruitzicht heeft gesteld”, besluit de Open VLD’er.

Oppositiepartij Groen, die zelf een voorstel had ingediend om de “kafkaiaanse” taalvereiste af te schaffen, begrijpt niet waarom Open VLD de regeling dan donderdag in het Vlaams Parlement heeft goedgekeurd. “Waar is de coherentie? Soms vraagt een mens zich af hoeveel Open VLD-partijen er eigenlijk zijn in dit land”, zeggen Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt en Brussels parlementslid Bruno De Lille. De groenen hopen “dat de Vlaamse parlementsleden van Open VLD zich op de lijn van Vanhengel zetten en samen met Groen aan een constructieve oplossing werken”.

Het hele artikel vind je hier: http://www.knack.be/nieuws/belgie/brussels-open-vld-minister-tegen-taalvereiste-eigen-partij-gekant/article-normal-519693.html