door mag © Het Nieuwsblad

Het Brussels parlement stemde tegen een algemene zone 30. Groen en Ecolo reageerden teleurgesteld: “Het is onbegrijpelijk.”

In de commissie Infrastructuur van het Brussels parlement is maandag gedebatteerd over een voorstel van ordonnantie over een algemene zone 30 voor het gewest. Alle partijen verklaarden voor de maatregel te zijn, maar even erna stemden ze tegen of onthielden ze zich tegen het voorstel van Groen en Ecolo. “Dit is echt een gemiste kans”, zegt Brussels parlementslid. Bruno De Lille. “Net nu verschillende Brusselse gemeenten terecht werk maken van meer zones 30, mist het Gewest de boot om dit gecoördineerd aan te pakken. Het is onbegrijpelijk dat Brussel deze kans niet grijpt om levens te redden.”

Groen en Ecolo dienden het voorstel van ordonnantie voor de zone 30 al eind 2016 in. De voorbije weken kondigden de gemeenten Schaarbeek, Vorst en gedeeltelijk Elsene een zone 30 op hun grondgebied aan. Dit na een aantal zware ongevallen. “Een verlaging van de snelheidslimiet zorgt voor een meer aangename stad: er is minder lawaai en het is goed voor het milieu. Het verbetert zelfs de doorstroming van de wagens en het openbaar vervoer. Waar het zinvol is en veilig kan, voorzien we wel de mogelijkheid om nog altijd met 50 km/u te rijden. Maar we wilden de logica omdraaien. Het verkeer moet zich aan de Brusselaars aanpassen en niet omgekeerd. Het Brussels Gewest is het enige gewest waar het aantal letselongevallen en gewonden niet structureel afneemt. Een onaangepaste snelheid is een van de voornaamste redenen daarvoor”, laat De Lille nog weten.

Het hele artikel lees je hier: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180417_03467943