door Nico Cardone © VRTNWS.be

Als de negentien Brusselse gemeenten na de verkiezingen in oktober nieuwe schepencolleges kiezen, moet minstens één op de drie schepenen een vrouw zijn. Het Brussels Parlement heeft daar zonet een ordonnantie over goedgekeurd in de commissie Binnenlandse Zaken.

Politieke partijen die opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen moeten vandaag al minstens 50 procent vrouwen op de lijst zetten. De nummer één en de nummer twee op een lijst moeten ook verplicht van een ander geslacht zijn.

Toch zijn er maar weinig vrouwen die ook effectief een rol krijgen na de verkiezingen. Een grote gemeente als Schaarbeek heeft bijvoorbeeld maar één vrouwelijke schepen op een totaal van tien. Er is ook slechts één vrouwelijke burgemeester in het hele Brusselse gewest.

De ordonnantie die is goedgekeurd in de commissie Binnenlandse Zaken bepaalt dat het schepencollege uit minstens één derde van elk geslacht moet bestaan. Met andere woorden: minstens een op de drie schepenen moet een vrouw zijn. De tekst vermeldt ook dat “er wordt gestreefd naar pariteit”, een gelijke verdeling.

“Dit is een belangrijke stap in de strijd voor meer gendergelijkheid in de politiek”, zegt Bruno De Lille, Brussels Parlementslid voor Groen. “Een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de Brusselse schepencolleges is de beste garantie op een meer vrouwvriendelijk lokaal beleid.”

Groen heeft ook in Vlaanderen geprobeerd om dergelijke regel in te voeren, maar volgens De Lille werd het initiatief afgeketst door de meerderheid.

Het hele artikel lees je hier: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/30/vrouwen-brusselse-schepencolleges/