door © Gazet van Antwerpen

De Brusselse gemeenteraad heeft maandag unaniem de zogenaamde Auschwitz-resolutie goedgekeurd. Daarmee wil het stadsbestuur de verdraagzaamheid binnen de stedelijke diensten, instellingen en structuren bevorderen.

De Brusselse schepen voor Gelijkheid van Kansen Bruno De Lille had de motie ingediend naar aanleiding van de 60ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

“Op 27 januari 2005 werd in het Europees parlement een gelijkaardige resolutie gestemd die de doden onder het nazi-regime herdenkt”, aldus De Lille. “Ons Brussels voorstel heeft als bedoeling deze resolutie te versterken. We mogen onze eigen geschiedenis niet vergeten, maar integendeel onze strijd tegen het racisme aanhouden. Indien elke regio in Europa, elk lokaal bestuur in de 25 lidstaten diezelfde resolutie onderschrijft, zetten we opnieuw een stap naar een meer verdraagzame maatschappij”.

De motie wil binnen de stedelijke structuren en instellingen van de stad “elke daad van onverdraagzaamheid en het aanzetten tot rassenhaat, elke daad van intimidatie en racistisch geweld blijvend veroordelen.” Hetzelfde geldt voor “alle gewelddaden en discriminatie ingegeven door godsdienstige of filosofische overtuigingen, rassenhaat of onverdraagzaamheid, met inbegrip van aanvallen op plaatsen, instellingen en personen.”

Op 18 februari 2005 werd in het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een gelijkaardige resolutie ondertekend door de democratische partijen.