Deredactie2De Brusselse politie gaat de snelheid in zone 30 strikt controleren. Dat kondigde de Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) aan in het kader van de nieuwe verkeersveiligheidscampagne “Respect voor de zone 30? Dat is kinderspel”.

“Een voetganger of fietser heeft 98 procent overlevingskans bij een aanrijding tegen 30 km/u. Bij een aanrijding tegen 50 km/u valt het percentage al terug tot 24 procent”, zegt De Lille.

Daarom lanceert het Brusselse gewest in samenwerking met het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en de zes Brusselse politiezones een nieuwe sensibiliseringscampagne, die focust op het respecteren van de snelheidslimiet in de zone 30. “Vorig jaar lag de nadruk van de campagne op de positieve kanten van snelheidsvermindering, nu focussen we op de negatieve gevolgen van te hoge snelheid”, zegt De Lille.

In het kader van de campagne kondigt de politie ook aan strikt de snelheid te zullen controleren aan scholen. “De komende maanden gaan wij onze inspanningen intensiveren door meer te flitsen en overtreders te onderscheppen”, zegt Jacques Deveaux, commissaris van de federale politie. “In de eerste drie trimesters van 2013 stelde de politie zo’n duizend pv’s op voor overdreven snelheid aan scholen, in het laatste trimester waren er dat ongeveer 5.500, nadat we onze controles hadden opgevoerd.”

Aan de campagne werken 250 Brusselse scholen mee. Om een groot bereik te verzekeren, werd een spotje gemaakt dat in de Brusselse bioscopen getoond zal worden en ook online te bekijken is. Daarnaast worden vijftig bussen bedrukt met de campagneslogan en aan tien gevaarlijke verkeerspunten rondom scholen worden sensibiliseringsacties gevoerd.

Bekijk hier het fragment.