Persbericht Groen

De Brusselse regering blijft totaal afwezig in het dossier rond de verbreding van de Brusselse ring. Dat blijkt uit een parlementaire vraag die Bruno De Lille (Groen) stelde aan Brussels Minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). De Lille: “Het Brussels Gewest laat dit belangrijke dossier totaal aan de Vlaamse regering over, die gewoon doorgaat met de plannen voor de verbreding van de ring. Wie verdedigt er dan de belangen van de Brusselaars?”

Er is nog steeds geen memorandum van overeenkomst tussen Vlaamse en Brusselse regering over de verbreding van de ring. Minister Smet en Minister Céline Fremault (cdH, Leefmilieu) geven hun administratie bovendien geen mandaat om rond dit dossier te werken en te onderhandelen met de Vlaamse administratie. Pascal Smet bevestigde dit in de Commissie Infrastructuur, na een vraag door Bruno De Lille. De Lille: “Nochtans belooft de minister al drie jaar lang dat er ‘binnenkort’ een akkoord met Vlaanderen komt. Intussen werken Vlaanderen en de nv Werkvennootschap snel verder en zijn de eerste werken aan de Ring al gepland voor 2019. Brussel komt op deze manier voor een voldongen feit te staan en laat door haar passiviteit de kans schieten om op het dossier te wegen.”

De verbreding van de Ring dreigt voor Brussel echter vooral negatieve effecten te hebben. Zowel op het vlak van verkeersdruk als luchtkwaliteit heeft de Ring een zeer grote impact op het hoofdstedelijk Gewest. Een verbreding van de Ring en de toename van het aantal auto’s dat daarmee gepaard gaat, is dan ook niet wenselijk volgens de Brusselse Groenen.

De Lille: “Het is onbegrijpelijk dat het Brussels Gewest afwezig blijft op een dossier met zo veel impact. De luchtkwaliteit in onze hoofdstad is al zo verschrikkelijk en de mobiliteitsproblemen zijn een constante kopzorg. We vragen dat de Brusselse regering zich actief met het dossier gaat bezighouden om de belangen van de Brusselaars te verdedigen.”

30 NOV 2017

Contact

Bruno De Lille
Fractieleider Groen
Brussels Hoofdstedelijk Parlement

De link naar de vraag van Bruno De Lille en het antwoord van minister Smet vindt u hier: http://weblex.irisnet.be/data/crb/biq/2017-18/00013/images.pdf#page=11