door © De Standaard.

Donderslag in de coalitievorming. CDH kiest voor de PS. Beide partijen willen samen een Waalse regering vormen. Voor de Brusselse en de Franse Gemeenschapsregering nemen ze er het FDF bij.

(…)

Grootste lichtpunt

De Walen zijn klaar. Waarom wachten de Vlamingen dan nog? De Wever heeft nu troeven in handen om CD&V en eventueel ook Open VLD te bewegen tot het vormen van een Vlaamse regering zonder dat er al een federale regering is. Een strategisch lichtpunt is dit.

Oh ja, Vanhengel begint in Brussel

Na wat verkennende gesprekken gaat ook aan Vlaamse zijde de officiële regeringsvorming in Brussel van start. Guy Vanhengel (Open VLD) leidt de dans en kiest voor een klassieke tripartite met CD&V (2 zetels), de SP.A (3) en Open VLD (5).

Opvallend is wel dat Groen (3), dat goed scoorde eind mei, niet mag meedoen.

Vijf jaar geleden wipte Groen de SP.A uit de Brusselse regering. Het lijkt er sterk op dat Pascal Smet (SP.A) wraak heeft genomen. De voormalige staatssecretaris van Groen, Bruno De Lille, had de bui zien hangen, want enkele dagen geleden beloofde hij nog plaats te ruimen voor Elke Van den Brandt. Het mocht niet baten.

Feit is dat rood en blauw al samenhingen in Brussel voor 25 mei en dat beide partijen voor CD&V hebben gekozen als derde coalitiepartner en niet voor Groen. U weet waarom: om CD&V te vriend te houden. Beide partijen, de SP.A en Open VLD, willen ook Vlaams en federaal meespelen.

Het hele artikel vind je hier: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140605_01130913