door © De Standaard

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Homo’s, lesbiennes en biseksuele mannen en vrouwen uit de hoofdstad mogen actrice Chris Lomme voortaan met ‘meter’ aanspreken. Lomme aanvaardt het meterschap over HOB, Holebi Overleg Brussel. “Ik ben biseksueel”, zei de actrice dinsdag op een persconferentie, “maar eigenlijk heeft dat geen enkel belang.”

Al ruim een jaar spreken zes Nederlandstalige holebi (homo-lesbisch-bi)-verenigingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over intensere samenwerking en over de noodzaak van een uitgebreide dienstverlening aan alle Brusselse holebi’s.

Die zes zijn de lesbische boekhandel Artemys, de holebi-jongerengroepen Basta en Xtra, studentenkring HLB en de holebi-verenigingen De Andere Kant! en Sacha. Uit die samenwerking is het HOB, het Holebi Overleg Brussel, ontstaan.

“Een stad als Brussel trekt (jonge) homo’s aan, het is voor twee jongens gemakkelijker in Brussel hand in hand over straat te lopen dan in een Vlaams dorp”, luidde het op de persvoorstelling, “en daarom moeten wij in Brussel duidelijker zichtbaar worden.”

Om dat te verwezenlijken moet in Brussel mogelijk worden wat in steden als Antwerpen, Gent en Hasselt al een feit is: een Roze Huis waar iedereen terecht kan voor meer informatie of gewoon wat niet-commerciële aandacht.

“In Brussel kiezen we voor de naam Regenbooghuis”, zegt HOB-voorzitter Luc Van Noten. “Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en van de stad Brussel moet dat holebi-huis in 2001 in de hoofdstad kunnen opengaan. Het wordt een open huis, zonder gordijntjes, waar je niet moet aanbellen om binnen te komen.”

Dat er in Brussel ook op het vlak van emancipatiepolitiek iets verandert, wordt bevestigd door Bruno De Lille, die vanaf 1 januari 2001 voor Agalev Vlaamse schepen wordt in de hoofdstad.

Moreel krijgen de Vlaamse holebi’s in de hoofdstad de steun van actrice Chris Lomme. “Omdat mijn haar te berge rijst bij elke vorm van racisme of discriminatie. Eigenlijk zou het geen belang mogen hebben of iemand homo is, of hetero, of bi. Belangrijk is dat je van iemand houdt. En als ik nu holebi-projecten in Brussel manifest steun, is dat omdat ik wil dat het hier een beetje vooruitgaat. Er zijn al genoeg eenzame mensen in onze hoofdstad.”

25-10-2000