door Mathias Declercq © BRUZZ

Niet de liberalen Els Ampe of Alain Courtois, maar Ecolo-Groen zijn nu de uitverkoren gesprekspartner van burgemeester Philippe Close (PS) in de Stad Brussel. Zij voeren nu onderhandelingen voor een nieuwe meerderheid. Ook Ans Persoons (Change.Brussels) zou opnieuw mee aan tafel zitten.

Dat vernam BRUZZ aan het Brusselse stadhuis.

Ecolo-Groen ging er fors op vooruit bij de stembusslag, terwijl de liberalen van MR-Open VLD vier procent moesten inleveren. Dat betekent dat Philippe Close nu aan tafel gaat met de groenen, meer bepaald met lijsttrekker Benoît Hellings, eerste Nederlandstalige Bart Dhondt en lijstduwer Bruno De Lille.

Dat de liberalen de hoop op een nieuwe deelname aan de meerderheid al hebben opgeborgen, illustreert schepen Els Ampe (Open VLD) op Twitter. Ampe haalde 1610 voorkeursstemmen, maar “het voelt wrang omdat onze lijst achteruitgaat. Daardoor is de kans heel klein dat ik opnieuw schepen word”, schrijft ze. Lijsttrekker Alain Courtois wou nog niet bij BRUZZ reageren.

Opvallend: naast de groenen zou ook Ans Persoons van Change.Brussels mee aan de onderhandelingstafel zitten, al kan dat op dit moment nog niet bevestigd worden. Die nieuwe burgerlijst haalde één zetel binnen, maar zou een krappe meerderheid van Ecolo-Groen en PS (26 zetels op 49) wat meer ademruimte kunnen geven. Close had voor de verkiezingen al de hand uitgestoken naar Persoons, die besliste zonder de PS op te komen na de affaire rond Yvan Mayeur (PS).