door © Gazet van Antwerpen

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Ideaal weer en plaatstekort kenmerken Humorologie 1996

“Vooral hebben wij zeer veel geluk gehad met het weer: niet te warm en ook niet te koud, zeg maar een droom in een frietzak.” Bart Caron glunderde. De elfde editie van Humorologie is op alle echelons een succesnummer. Ook voor de 23-jarige David Dermez uit het Brabantse Gooik, die zich ontpopte tot laureaat van het vierde “Humorologie-Concours”.

David Dermez sleepte deze onderscheiding in de wacht met een gruwelijk onder woorden gebracht moordverhaal, dat evenwel zeer leuk overkomt wanneer hij het vanop een podium aan een ruim publiek vertelt. De jury was alvast van oordeel dat David Dermez “een bizar verhaal vertelt en speelt over een type, waarin iedereen wel iets van zichzelf kan herkennen”.

“Het genre dat hij brengt is nieuw. Zoiets hebben wij nog nooit gezien. Hij heeft présence, een grote dosis theatertechnische bagage en de tekst is origineel. De combinatie van de volkse pajot met de samoeraï werkt intrigerend”, aldus het verslag van de jury die, behalve voorzitter Bart Caron, was samengesteld uit Geert Vermaercke, Willy Vankeirsbilck, Luk Saffloer, Karel Vereertbruggen, Kris Desmet en Luc Vandaele.

“Het was inderdaad absoluut topniveau”, zo getuigt Bart Caron. “De verteller is blijkbaar terug van weggeweest, en de mensen luisteren weer naar een grappig verhaal”.

Andreas van Aambeias verging het minder goed, want het publiek applaudisseerde hem weg. Raf Coppens uit Grimbergen sleepte de publieksprijs in de wacht, terwijl Wevelgemnaar Bruno De Lille de prijs van Radio 1 mee naar huis mocht nemen.

Humorologie tikt almaar meer aan. De uitgesproken bijval bewijst dit. Zaterdag was het festival compleet uitverkocht en moesten de organisatoren zelfs mensen weigeren. “Met 2700 betalende toeschouwers hebben wij de maximale capaciteit bereikt. Ook de dubbelprogrammatie is biezonder goed meegevallen. Volgend jaar zullen wij deze formule nog uitbreiden, want daar zijn veel positieve reacties op gekomen.”

Bart Caron prijst zich gelukkig met de gemoedelijke sfeer die het festival kenmerkt, en vooral met een trouw publiek dat komt zien naar wat hij als “de supermarkt van de humor” omschrijft. Tot de hoogtepunten van “Humorologie 1996” behoren alvast “Habbe & Meik”, de twee Duitse maskerclowns met hun act “Tiemwörk”. En ook Elliott, eveneens een clown. Hij sprak geen enkel woord maar liet wel veel geluidjes horen, en voerde zo een modern geconcipieerde clownerie ten tonele die originele vondsten con brio met visuele hoogstandjes wist te combineren.

07-06-1996