door Luc Vandaele © Het Nieuwsblad

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Kortrijk / Wevelgem

“Ik ben een fervent radioluisteraar. Thuis hebben we geen televisie. Vandaar misschien. Radio geeft een bepaalde sfeer. Het radiowerk boeit me al lang. Zelf een prorgramma kunnen presenteren, is dan ook een droom die werkelijkheid wordt. Maar dan zal het hopelijk niet bij blijven”, lacht Bruno De Lille.

Wevelgemnaar Bruno De Lille is laatstejaarsstudent aan het conservatorium in Brussel. Vorig jaar presenteerde hij zijn tweede solo-cabaretprogramma Allé Ali. Daarmee won hij ook de Radio 1-prijs op het Humorologie-concours in Marke.

Eventjes mocht hij van de radio-sfeer proeven toen hij de telefoon beantwoordde in Op ware grootte, een programma met Maggie Van Herreweghe. Het ontkoppelingsprogramma van Radio 2 West-Vlaanderen op zaterdag en zondag is de eerste echte job die hij met veel plezier uitoefent.

“Het programma heeft een vast stramien. Dat is een houvast maar ook een keurslijf. Je kan de teksten van de journalisten wel verwerken tot het goed in jouw mond ligt. Dat is nodig. We moeten ook zelf een agenda maken en dat is geen sinecure. Uit de overvloed aan informatie moet je selecteren en dit op een boeiende en aangename manier aan de luisteraar presenteren”, legt Bruno uit.

“Het programma is in een wip voorbij. Er zijn zoveel items, dat het heel afwisselend wordt. Vanaf het moment dat de begintune speelt, word je als het ware meegezogen in de radiogolven. Toch is er heel wat voorbereiding nodig. Bij het begin van de eerste uitzending gingen enkele jingles tegelijkertijd de eter in. Een rampzalige start.”

“Ik ben Bruno De Lille, ik ben nieuw maar dat had je waarschijnlijk al gemerkt, was mijn eerste zin. Soms moet je improviseren maar daar ben ik niet bang voor. Een kwartier voor de uitzending start, stroomt de adrenaline door mijn aderen. Maar na de inleidende zinnen is dat over en kan ik relax mijn ding doen.”

Details

Bruno heeft op school een deel presentatiewerk. Dat helpt. Vaak worden de programma’s ook besproken. Sommige zaken worden bijgestuurd, er worden praktische tips gegeven. “Er gaat altijd wel iets fout. Vaak een kleinigheid maar ik let op die details. Je wil natuurlijk dat alles perfect verloopt, al kan dat niet altijd. Je moet op duizend en een zaken letten.”

De Lille wil het ook als cabaretier maken. Voor zijn eindexamen wil hij een eigenzinnige kindervoorstelling creëren. Het liefst wil hij een eigen programma op de radio. “Er is nog heel wat werk aan de winkel. Je wordt wel attenter bij het bekijken van nieuws, lezen van kranten of berichten. Je slaat die dingen automatisch op. Een zesde zintuig ontwikkelt zich spontaan”, besluit hij.

10-12-1996