door GSE © De Standaard

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

De Brusselse schepen van Cultuur Bruno De Lille (Agalev) is het niet eens met de besparingsideeën van minister van Cultuur Paul Van Grembergen (Spirit). Die zoekt uit hoe hij zijn cultuurbudget voor volgend jaar sluitend kan krijgen. “Werken trager laten uitvoeren om te besparen, zet geen zoden aan de dijk”, zegt De Lille. “De KVS moet in juni 2003 weg uit de bottelarij. Als de renovatiewerken in het centrum van Brussel niet klaar zijn, is er gewoon geen theater.”

De minister van Cultuur staat voor de paradoxale situatie dat zijn cultuurbudget wel aangroeit met 4,8 percent of 17,1 miljoen euro, maar dat hij toch moet zoeken naar besparingen (DS 20/9). Dat komt omdat hij het extra geld wil besteden aan nieuwe decreten die beginnen te werken of op kruissnelheid moeten komen. Die gaan onder andere over muziek, lokaal cultuurbeleid, jeugd en erfgoed.

Er is weinig marge om besparingen te vinden. De minister probeert bij enkele organisaties te beknibbelen en infrastructuurwerken te vertragen. Daarbij noemde kabinetschef Bart Caron gisteren de KVS, het Mas, de Bijloke en de Vlaamse Opera. “Iets trager werken, geeft ons de nodige speelruimte”, zei hij gisteren.

Daar is De Lille, tevens voorzitter van de KVS, het niet mee eens. “De Vlaamse Gemeenschap heeft ons in 1997 al 17,3 miljoen euro toegezegd en die zijn vorig jaar gestort aan de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Die geldt in de bouwconstructie voor het KVS-project als kassier. Het geld is er al. Dus als men de werken gaat vertragen, levert dat geen besparing op. Daarnaast valt de KVS in een gat als door vertragingen de nieuwbouw later opgeleverd wordt. Eind juni moeten we ons tijdelijk onderkomen in de bottelarij verlaten.”

Het hele artikel lees je hier: https://www.standaard.be/cnt/dst21092002_065

21-09-2002