door FPG – Gent © Het Nieuwsblad

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

De Gruyter-juweel voor voordrachtkunst

Zondag overhandigde Prins Albert in de provincieraadszaal van Oost-Vlaanderen de koninklijke medailles en plaketten aan de winnaars van de deklamatiewedstrijden van de koninklijke maatschappij De Melomanen. Die maatschappij streeft de beoefening van het Nederlands in het algemeen en de bevordering van het schoon gesproken woord in het biezonder na.

Aan de 40ste uitgave van de nationale wedstrijd om het Dr. Oscar De Gruyter-juweel namen 68 kinderen deel. De meisjes waren traditiegetrouw sterker in aantal en scoorden gemiddeld hoger op de puntentabel.

In de reeks meisjes van 8 tot 12 jaar kwam Greet Samyn uit Ardooie als eerste uit de bus met een “Een eitje voor de omelet” van A.M.G.Schmidt. André Faict uit Sint-Niklaas was primus in de reeks jongens van 8 tot 12 jaar. Hij droeg “Boere-Charleston” van Paul van Ostaijen voor.

In de reeks meisjes van 12 tot 15 jaar werd Barbara Vandendriessche uit Roeselare bekroond. Frank Imbo uit Waregem haalde het in de kategorie bij de jongens van 12 tot 15 jaar. De perikelen van Belgische oud-strijders in de “12 maniakken” van Frank Dingenen ontlokte ook aan prins Albert menige glimlach.

Kathy Marmenhout uit Belsele was eerste in de reeks meisjes van 15 tot 18 jaar. Een bijkomende prijs, de Prijs van de Ambassade der Nederlanden (een gratis verblijf in Nederland gedurdende twee weken), ging aan haar neus voorbij omdat ze die vroeger al eens gewonnen had. Daarom werd de tweede gerangschikte, Inge Vandeputte uit Roeselare, met dit snoepreisje bedacht. Bruno De Lille uit Wevelgem haalde de top in de reeks jongens van 15 tot 18 jaar.

Wouter Hessels uit Belsele liep met de eerste prijs weg in de kategorie voor liefhebbers van 18 jaar en meer. Ook hij had de prijs vroeger al eens gewonnen en zag een veertiendaags verblijf, geschonken door de Ambassade der Nederlanden aan zijn neus voorbijgaan. De tweede gerangschikte, Nathalie Steenlandt uit Zulte, zal hem dat allerminst kwalijk nemen.

28-02-1989