door © Metro

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Duizenden homo’s, lesbiennes en biseksuelen hebben zaterdagmiddag voor een kleurrijke stoet door de straten van Brussel gezorgd. Onder de noemer ‘Gay Pride’ vroegen de deelnemers om gelijke rechten voor holebi’s.

Tientallen praalwagens, travestieten, orkestjes, spandoeken en vlaggen. Daarmee vestigden duizenden holebi’s en enkele – vooral groene – politici de aandacht op het homohuwelijk en de uitwerking van een antidiscriminatiewet. “Voor het homohuwelijk is er al een akkoord binnen de regering, maar dat moet nog langs de Kamer”, legt Anke Hintjens van de Belgian Lesbian and Gay Pride uit. Zij hoopt dat het huwelijk nog binnen deze legislatuur kan. Naast holebi’s liepen ook ouders van homo’s en lesbiennes mee. Brussels schepen voor gelijke kansen, Bruno De Lille, liep op kop in de stoet en droeg een grote regenboogvlag, het symbool van de holebibeweging.

Voor het tweede jaar op rij mocht de Gay Pride door het centrum van de hoofdstad paraderen. Voordien moest de manifestatie zich beperken tot de straten tussen de kantoorgebouwen aan het Noordstation. De feestelijke parade kon op heel wat belangstelling rekenen van de mensen langs het parcours. Volgens de organisatoren waren er evenveel deelnemers als vorig jaar: zo’n 7000. De politie houdt het op 6000. In ieder geval, de organisatoren zijn tevreden en spreken van een groot succes. Zij waren vooral blij dat ondanks het slechte weer toch heel wat volk is komen opdagen. Na de optocht waren er in de binnenstad her en der optredens en fuiven. “Maar naast het amusement willen we er vooral bij de overheid op aandringen eindelijk eens werk te maken van het huwelijk en de antidiscriminatiewet”, verklaart Hintjes.

06-05-2002