door Fernand Van Damme © De Morgen

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) heeft het nieuwe interfederaal actieplan tegen homo- en transfobie klaar. Zal dit plan geweld tegen lhbt’ers minder onbestraft laten? Experts betwijfelen het.

“Hij kon de vele teleurstellingen niet meer aan. Hij begreep niet dat hij nog ‘mevrouw’ werd genoemd.” De reactie van de moeder van Mats De Leender (18), een Antwerpse transjongen die eerder dit jaar uit het leven is gestapt, is sprekend. Homo- en transfobie is nog niet verdwenen in onze maatschappij.

Nu komt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir met een nieuw ‘Interfederaal Actieplan tegen discriminatie en geweld ten aanzien van lhbti-personen’. Alle regeringen in ons land hebben eraan meegewerkt.

Tweeëntwintig doelstellingen, 115 maatregelen

Het plan omvat tweeëntwintig doelstellingen die in 2018 en 2019 zullen worden gerealiseerd “door het vervullen van 115 concrete maatregelen”. Het gaat om acties, voornamelijk sensibilisering, over alle beleidsdomeinen heen: van Gelijke Kansen en Werk tot Buitenlandse Zaken en Onderwijs. “Dat is positief”, zegt Bruno De Lille (Groen), fractieleider in het Brussels Parlement. “De regeringen erkennen dat homofobie meer is dan geweld op straat. Het is bijvoorbeeld ook gepest worden op het werk.”

Maar hoewel die ‘holistische’ aanpak wordt geprezen, keek de homobeweging toch vooral uit naar de maatregelen bij Justitie. Uit de meest recente cijfers van Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia blijkt dat geweld tegen holebi’s en transgenders toeneemt. Delicten blijven bovendien vaak onbestraft. In de periode tussen 2011 en 2015 werd 76 procent van de zaken geseponeerd, al moet gezegd dat de parketten ook op andere domeinen vaak seponeren.

Het actieplan kondigt nu een “onderzoek naar de reden van de hoge seponeringsgraad van haatmisdrijven” aan. “Beschamend”, vindt justitiewatcher Jan Nolf. “Parketmagistraten zouden daar al jaren mee bezig moeten zijn. Hoe kun je nu beleid voeren als je die analyse nog niet hebt gemaakt? Zo’n bekentenis doen is toegeven: bel gerust binnen vijftien Gay Prides terug, want de volgende tien zal het nog niet opgelost zijn. Dit mag de holebigemeenschap niet aanvaarden.”

Ook voor de maatregel dat “er wordt bekeken of drukpersmisdrijven, ingegeven door homo- en transfobie, ook voor de correctionele rechtbank kunnen worden gebracht in plaats van voor het hof van assisen”, is Nolf bijzonder kritisch. “Los van de discussie of die hervorming wenselijk is, is het onbestaande dat ze er nog deze legislatuur komt. Dit zijn zoethouder-formuleringen.”

De Lille volgt Nolf: “Ik hoop dat dit actieplan niet gewoon een communicatieplan is. De homobeweging hoop geven, maar het niet waarmaken: dat zou pijnlijk zijn.”

Getalm

Na de homofobe moord op de jonge Luikenaar Ihsane Jarfi voerde de vorige federale regering-Di Rupo het eerste actieplan tegen homo- en transfobie in. Eind 2014 liep dat af. Tot ergernis van de homobeweging heeft het ruim drie en een half jaar moeten duren vooraleer er nu een nieuw is.

Voor dat getalm wordt onder meer gewezen naar de stoelendans bij Gelijke Kansen. Begin vorig jaar heeft Demir partijgenote Elke Sleurs opgevolgd. Kostbare tijd is verloren gegaan.

‘Lang wachten’

Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs: “We zijn tevreden dat het plan er is, maar het heeft wel lang op zich laten wachten. Ook vragen we ons af of er budget aan gekoppeld is en wat er na deze legislatuur gaat gebeuren.”

“Er staan veel goede zaken in het plan, zoals de geplande gesprekken met de Moslimexecutieve en het informatieplatform voor intersekse personen”, vervolgt De Lille. “Maar het had er vier jaar geleden al moeten zijn, meteen na het vorige. Een mentaliteitsshift creëer je enkel door voortdurend op dezelfde nagel te kloppen. Door al die jaren verloren te hebben zetten we stappen achteruit.”

Het hele artikel lees je hier: https://www.demorgen.be/politiek/demir-heeft-nieuw-actieplan-tegen-homofobie-klaar-bc7fef04/