door Kris Hendrickx © BRUZZ

De gewestelijke oproep om schoolstraten in te richten is een succes. 13 gemeenten dienden in totaal 49 projecten in. Het Gewest maakt 1 miljoen euro vrij voor de schoolstraten, in de nasleep van de Filter Café Filtré-acties, die vrijdag opnieuw van start gaan.

Dat antwoordde minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) in de commissie Infrastructuur van het Brussels parlement, op vragen van Cieltje Van Achter (N-VA) en Bruno De Lille (Groen).

De schoolstraten moeten voor een betere luchtkwaliteit en verkeersveiligheid rond scholen zorgen. Het Gewest lanceerde de oproep na de aanhoudende acties van ouders voor de schoolpoorten vorig jaar, onder de titel Filter Café Filtré.

De gemeenten die een project indienden zijn Anderlecht, Brussel-Stad, Elsene, Ganshoren, Koekelberg, Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe en Vorst.

In totaal werden 49 projecten ingediend. 26 daarvan dienen om schoolomgevingen veiliger te maken, 17 om bestaande schoolstraten te bestendigen en nog zes om een zone met veel ongevallen aan te pakken.

Het Gewest analyseert de voorstellen nu en beslist dan welke projecten worden weerhouden.

Snel opgesoupeerd

Parlementslid De Lille wees erop dat een bedrag van 1 miljoen euro snel opgesoupeerd dreigt te raken met zoveel aanvragen. “Als u dat budget wil optrekken zullen we u steunen in het parlement,” luidde de boodschap aan Smet.

Die liet weten dat de voorstellen eerst nog moeten bekeken worden. De minister liet ook weten dat het de gemeenten vrij staat om zelf nog bijkomend budget vrij te maken voor het project dat ze indienen.

Elk project zal voorafgegaan worden door een testfase van drie maanden tijdens de schoolperiode. Op die manier kan de geplande situatie nog aangepast worden.

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/mobiliteit/dertien-gemeenten-willen-schoolstraten-inrichten-2019-03-11