door TD © BRUZZ

Het was bijltjesdag voor enkele Brusselse politici. Door de tegenvallende resultaten van Open VLD en CD&V, verdwijnt een groot stuk van hun politiek personeel van het toneel.

De christendemocraten van CD&V en liberalen van Open VLD zaten gisteren in de hoek waar de klappen vielen. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor de samenstelling van het parlement. 

Open VLD

In het Brussels parlement verloor de Open VLD twee zetels. Daardoor verliezen Khadija Zamouri en Stefan Cornelis hun parlementszetel. Zamouri blijft tot nader orde schepen in Sint-Jans-Molenbeek, Cornelis blijft OCMW-voorzitter in Ukkel.

Ook in het Vlaams parlement moet Open VLD een zetel afstaan. Daar mag Lionel Bajart niet aan een tweede termijn beginnen. Franc Bogovic, die Ann Brusseel verving in de laatste maanden van de legislatuur, mag nog hopen op een parlementszetel. Als Els Ampe in de regering stapt als minister is hij haar opvolger in het parlement. Maar zover zijn we nog niet, voor alle duidelijkheid.

CD&V

Ook bij CD&V was het een donkere verkiezingszondag. De partij verloor zowat overal en Brussel was geen uitzondering. De christendemocraten verloren hun tweede zetel, waardoor ouwe getrouwe Paul Delva uit het parlement verdwijnt. Hij is gemeenteraadslid in Sint-Pieters-Woluwe.

Door het tegenvallende resultaat verliest ook Joris Poschet zijn zitje. Hij zetelde tot nu in het Vlaams parlement, maar veranderde van kieslijst. Hij slaagde er niet in om vanop de derde plaats verkozen te raken. De Brusselse CD&V verdwijnt zelfs helemaal uit het Vlaams parlement. Benjamin Dalle kon de hoge verwachtingen niet waarmaken.

Groen

Oud-staatssecretaris Bruno De Lille is er niet in geslaagd om vanop de lijstduwersplek een zitje te veroveren in het Brussels parlement. Hij blijft wel gemeenteraadslid in de Stad Brussel.

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/brussel-kiest-2019/brussel-kiest-2019/deze-brusselse-politici-haalden-het-niet-2019-05-27