door Wim Van De Velden © De Tijd

Groen beleefde een moeilijke dag. Er was de Antwerpse farce van Wouter Van Besien, de groene gespletenheid over de hoofddoek en het verlies van een van de twee groene burgemeesters.

Terwijl Groen na de verkiezingen opgehemeld werd als een partij die haar naïviteit heeft afgeworpen en het spel hard speelt in Antwerpen, Gent en Oostende, was het gisteren vooral kommer en kwel. De doorzichtige poging van Antwerps kopman Wouter Van Besien om in de gemeenteraad maandagavond te testen of burgemeester Bart De Wever (N-VA) het meent met zijn verzoening met links, liep af met een sisser.

De Wever maakte beleefd maar kordaat duidelijk dat de onderhandelingen moeten plaatsvinden aan de onderhandelingstafel en niet voor de camera’s in de gemeenteraad, die in lopende zaken is. Van Besien stribbelde tegen – ‘Dit voedt het wantrouwen’ – maar lijkt een slechte beurt te hebben gemaakt. Want wat is blijven hangen? Dat Groen drogredenen zoekt om niet met de N-VA te moeten besturen in Antwerpen.

De partij is ook niet rechtlijnig. In Antwerpen schuift Van Besien het opheffen van het hoofddoekenverbod aan het loket als een breekpunt naar voren, terwijl Ecolo/Groen daar in Brussel geen punt van maakt. ‘Ecolo/Groen onderschrijft het neutraliteitsprincipe volledig’, liet de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) optekenen.

De reactie van Groen luidt dat er geen medestanders zijn in Brussel om het hoofddoekenverbod af te schaffen. ‘Groen en Ecolo blijven tegen het verbod. Maar we moeten er ons bij neerleggen dat niemand in de gemeenteraad van Brussel hetzelfde wil’, tweette Bruno De Lille (Groen). Realpolitik dus, al blijft het de vraag waarom het geen breekpunt is in Brussel en 40 kilometer verder in Antwerpen wel. Een geval van politieke schizofrenie?

Alsof de duivel ermee gemoeid is, is Groen ondertussen ook een van zijn twee burgemeesters kwijt. De burgemeester van het Oost-Vlaamse Kruibeke, Jos Stassen, is aan de deur gezet. CD&V en de N-VA vormen er onverwacht een coalitie en zetten de grote winnaar van de verkiezingen, SamenVoorKruibeke van Stassen, aan de kant. In Zwijndrecht behoudt de groene burgemeester André Van de Vyver zijn sjerp.

Het doet denken aan wat Groen overkwam in Vilvoorde. Daar zette burgemeester Hans Bonte (sp.a) zijn groene kartelpartner zonder pardon opzij om een coalitie met CD&V en Open VLD te vormen. Al lijkt Bonte zijn hand te hebben overspeeld. Open VLD koos maandag de kant van Groen en zette de coalitieonderhandelingen on hold tot 11 november, Wapenstilstand. Gisteren lieten CD&V en de sp.a weten de gesprekken snel te willen hervatten. De sp.a nodigde behalve CD&V en Open VLD ook ‘de collega’s van Groen’ weer uit aan tafel.

Het hele artikel lees je hier: https://www.tijd.be/nieuws/archief/Een-offday-voor-Groen/10062387