Om de Brusselse economie er opnieuw bovenop te krijgen, is het in de eerste plaats belangrijk om de Brusselaar weer uit zijn huis en op straat te krijgen. Pas dan is een grote campagne om buitenlanders opnieuw naar Brussel te lokken zinvol. Dat was meermaals te horen tijdens het debat over de economische gevolgen van de aanslagen in de commissie Economische Zaken van het Brussels Parlement.
(…)
‘Nationaal probleem’
Didier Gosuin waarschuwde voor het gevaar van een structurele verandering van het consumptiegedrag, waardoor men in de toekomst Brussel zou laten links liggen voor inkomen of ontspanning. Daarom is het belangrijk een positieve boodschap uit te sturen en zich niet verliezen in ongeverifieerde verklaringen die de angst of het wantrouwen enkel zouden aanwakkeren.
Hij riep ook de federale regering op om de deelstaten en sociale partners rond de tafel te brengen: “Dit is immers geen Brussels, maar een nationaal probleem. De toeristen die niet naar Brussel komen, brengen ook geen bezoek aan Brugge.”
Net als heel wat parlementsleden benadrukte hij de noodzaak dat de metro, die vandaag tot 22 uur rijdt, zo snel mogelijk volledig operationeel is. Daarnaast verwezen velen ook naar de sluiting van een aantal tunnels.
“We moeten er in de eerste plaats voor zorgen dat de Brusselaar buiten komt, gaat winkelen, eten, naar de bioscoop gaat. Dan zullen automatisch de Brabanders volgen en nog later de buitenlandse toeristen”, vatte Bernard Clerfayt (Défi) het samen. Een internationale imagocampagne om de toeristen te lokken heeft volgens hem dan pas zin.
Aanstellen van ambassadeurs
Johan Van den Driessche pleitte voor het aanstellen van ambassadeurs die Brussel aanprijzen in hun land, zoals de gewezen Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman, kunstenaars, … Paul Delva dacht ook aan Europarlementsleden en CEO’s van internationale ondernemingen.
Ook de voetgangerszone werd als oorzaak van de economische problemen gezien. De communicatie van de stad Brussel liet te wensen over, zei onder meer Bruno De Lille (Groen). Voor Johan Van den Driessche kan de Stad het dossier niet aan en is het dringend tijd dat het Gewest tussenkomt en een regeringscommissaris aanduidt. Paul Delva riep op om na te denken over een hertekening van de voetgangerszone.
De hele tekst lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/eerst-brusselaar-opnieuw-op-straat-krijgen-dan-pas-buitenlanders-lokken