door VKK © ?

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Kortrijk

Elf laureaten stoten door naar de halve finale van het elfde Markse humorconcours. Vier West-Vlamingen, Irma Bilbao, Johan Catteeuw, Andreias Van Aambeias en Bruno De Lille, zijn geselecteerd. De halve finales vinden plaats op 3 en 5 mei.

Tijdens de preselecties traden dertig groepen op. Ongelofelijk, vond de jury, omdat zo dikwijls wordt beweerd dat er in Vlaanderen niet zoveel gebeurt op het vlak van humor. De jury stelde ook vast dat de verteller en het verhaal zijn opgewaardeerd. Veel verbale humor dus. De groepen gingen gretig in op voor de hand liggende onderwerpen als Goedele Liekens en Jacob-Creuzfeldt. De platte humor voerde nogal eens de boventoon maar de jury zak ook enkele originele en frisse voorstellingen. Geselecteerd voor de finale zijn Loco Motief uit Brussel, Johan Catteeuw uit Koekelare, Andreias van Aambeias uit Izegem, Irma Bilbao uit Harelbeke, Bruno De Lille uit Wevelgem, Raf Coppens uit Grembergen, Myriam Mulder uit Antwerpen, Elastique uit Luik, Mier uit Rotterdam, David Dermez uit Gooik en Rotterdammer René M. Broeders.

Finale

Niet acht maar elf groepen gaan dus naar de halve finale. Daarvan kunnen drie of vier acts naar de finale. Die vindt plaats op de eerste avond van het humorfestival (31 mei). De winnaars van de hoofdprijs (50.000 frank), de prijs van het publiek (30.000 frank) en de Radio 1-prijs (20.000 frank), worden de avond zelf bekendgemaakt. Radio 1 zoekt de meest radiofone act.

Tijdens de deliberaties genieten de toeschouwers van de flamboyante Leo Bassi, een Italiaanse performer. Walter Baele, laureaat in 1992, presenteert het laatste luik van het concours. Uit de vorige edities kwamen figuren als Kommil Foo, Kamelot, Bloedend Hart, Walter Joris, Koen Venken, Walter Baele en Fritz van den Heuvel. Heel wat onder hen kregen ondertussen grotere bekendheid.

Info humorologie: 056-22.69.42

April 1996