door Sonny Vanderheyden en Lennart Segers © VRTNWS
>> I apologize but this text is only available in Dutch.
Oud-staatsscretaris voor Groen en Brusselaar Bruno De Lille verzamelt alle Jommeke-strips. Tijdens deze coronacrisis herleest hij ze allemaal, het zijn er meer dan 300 en het valt hem op dat vrouwen er altijd in de keuken staan of een zorgende rol spelen. Hij vindt dat dat mag veranderen en schreef er een opniestuk over in Knack Weekend.
Bruno De Lille ergert zich aan het vrouwbeeld in de strips van Jommeke. Volgens De Lille hebben vrouwen enkel een dienende en zorgende rol. Dat mag wel eens aangepast worden, vindt hij.
“Jommeke wordt vrijdag 65. Ik heb alle 301 Jommeke-albums en ik dacht: ik begin er eens opnieuw aan bij nummer 1. En dat is leuk, maar tegelijk dacht ik: er is wel een probleem met het vrouwbeeld dat Jommeke uitstraalt.” Dat vertelt de ex-Radio 2-presentator en oud-staatssecretaris in Brussel (Groen) Bruno De Lille bij Sonny Vanderheyden in de Middag op Radio 2 Vlaams-Brabant. De Lille schreef er een opiniestuk over in Knack Weekend.
Maar is dat nu iets waar mensen van wakker moeten liggen in deze corona-crisis? Bruno De Lille: “Om de drie maanden verschijnt een nieuw album, dan mag dat toch eens wat meer met de tijd mee zijn, waarin meisjes en vrouwen ook de avontuurlijke helden kunnen zijn. De mama van Jommeke, Marie, staat altijd in de keuken, de Miekes maken kleren of verzorgen, enzovoort. Oké, in de nieuwere albums is de moeder van Jommeke al het wassen en plassen wel eens beu en gaat ze op pianoles en heeft ze hobby’s, maar werken gaat ze zeker niet.”
“De albums worden toch aangepast, zo is Flip de papegaai niet meer een cadeau van nonkel pater uit de Congo maar een cadeau van gravin Groenvijver. Het taalgebruik is aangepast, maar de moeder van Jommeke staat nog altijd aan de afwas, en als er een ongeluk gebeurt, is het de schuld van een vrouw achter het stuur. Dus is het een kleine moeite om vrouwen eens anders te tekenen of iets anders laten doen. Op zich heb ik er geen probleem mee dat Flip de papegaai een macho is die elke vrouw probeert te versieren, maar er zouden ook wat vrouwelijke voorbeelden mogen zijn die iets meemaken of de leidende rol nemen. In andere strips zoals Kiekeboe gebeurt dat wel.”
De Lille blijft wel Jommeke lezen als kort ontspanningsmoment, in bad bijvoorbeeld na een drukke dag als directeur van de Brusselse scholengroep Sint-Goedele.
Het hele artikel lees je hier: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/27/in-jommeke-lijken-vrouwen-in-de-keuken-te-wonen/