door © Belga / De Tijd

De gewezen directrice van de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial, Pascale Peraïta, stapt naar de arbeidsrechter om haar ontslag aan te vechten. Dat levert haar heel wat kritiek op.

Peraïta was samen met de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS), van wie ze de rechterhand was, de spil in het Samusocial-schandaal. Beiden moesten vorig jaar ontslag nemen nadat aan het licht was gekomen dat ze zich persoonlijk hadden verrijkt met geld dat voor de daklozen bedoeld was.

Peraïta dagvaardt nu zowel de vzw Samusocial als de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Dat Brusselse politieke orgaan zou volgens haar bij Samusocial op haar ontslag hebben aangedrongen. Ze eist 280.000 euro ontslagvergoeding voor de duur van haar contract tussen 2001 en 2017.

Een speciale onderzoekscommissie van het Brussels Parlement rondde enkele geleden weken haar werkzaamheden over de affaire af. Het rapport eist de teruggave van 110.000 euro aan zitpenningen die Peraïta en Mayeur onterecht bij Samusocial hebben opgestreken.

Samusocial zegt in een reactie akte te nemen van het feit dat Peraïta haar ontslag om dringende reden aanvecht bij de arbeidsrechtbank. De organisatie zegt ook al meerdere juridische stappen te hebben ondernomen tegen de vrouw, zoals een burgerlijkepartijstelling.

Verontwaardigd

De stappen van Peraïta zijn bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Op Twitter regende het dinsdagochtend verontwaardigde politieke reacties.

‘Hallucinant’, tweette Brussels Parlementslid Arnaud Verstraete (Groen). Zijn partijcollega Bruno De Lille vulde aan: ‘Peraïta vindt dat ze nog eens wat aandacht verdient blijkbaar. Hoe zou ze dit verdedigen? Misschien kunnen ze ze opnieuw aannemen maar dan wel om ‘s nachts op straat de daklozen te gaan helpen. Het schijnt dat dat goed is voor je EQ.’

En ook Brussels sp.a-Parlementslid Hannelore Goeman heeft absoluut geen begrip voor de démarche van Peraïta: ‘Je hebt ‘beschamend’, ‘schaamteloos’, ‘de schaamte voorbij’ en dan is er Pascale Peraïta. Ik hoop dat de #SAMU nu snel een rechtszaak start om haar onwettige zitpenningen terug te eisen #degoutant.’

‘Peraïta eist 280.000 euro van Samusocial. Robin Hood, maar dan omgekeerd. #letscleanupthiscity’, tweette N-VA-staatssecretaris Theo Francken.

Het hele artikel lees je hier: https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-brussel/Ex-topvrouw-eist-280-000-euro-van-Samusocial/9993840?utm_medium=twitter&utm_source=dlvr.it