Persbericht Groen – ECOLO

Groen is blij dat het Brusselse parlement, oppositie en meerderheid, het groene voorstel over proxi-lening, een alternatieve financieringsvorm voor KMO’s, vandaag positief onthaalt. “Dit is een belangrijk signaal voor al die mensen die met nieuwe ideeën Brussel beter willen maken en jobs gaan creëren. Vandaag krijgen zij vaak de kans niet om hun KMO op te starten omdat ze van de banken geen lening krijgen. Ons voorstel zorgt ervoor dat ze via privéfondsen wel aan de nodige euro’s kunnen komen om hun droom te realiseren”, aldus fractieleider van Groen Bruno De Lille, die het voorstel samen met Isabelle Durant en Arnaud Pinxteren (beiden Ecolo) lanceerde.

Startende ondernemingen of KMO’s krijgen, onder andere door de financiële crisis, moeilijk toegang tot kredieten van een bank. De bedoeling van de proxi-lening is dat privépersonen een lening geven aan nieuwe initiatieven of KMO’s als alternatief. Om die privépersonen daartoe aan te zetten, geeft de overheid een aantal garanties en fiscale stimuli.

Bruno De Lille: “Zo geven we honderden nieuwe ondernemingen de kans om op te starten met de hulp van een lening van familieleden, vrienden of kennissen én activeren we een deel van het ‘slapende’ spaargeld van de Belgen.

Isabelle Durant, parlementslid Ecolo: “Het systeem heeft al zijn vruchten afgeworpen in Nederland en in Vlaanderen, het wordt hoog tijd dat Brussel mee op de kar springt zodat ons Gewest wat meer economische ademruimte krijgt.

Het voorstel van ordonnantie werd enthousiast onthaald door zowel de leden van meerderheid als oppositie. Het werd nog niet gestemd omdat de commissieleden besloten op 14 maart een hoorzitting te houden die de laatste onduidelijkheden moest wegwerken.

23 FEB 2016

Contact:
Bruno De Lille
Fractieleider Groen
Brussels Hoofdstedelijk Parlement