door DBE © De Zondag

‘Ik ben verkocht – ça passe par moi’, zo heet de campagne voor meer eerlijke handel van de ontwikkelingsorganisaties SOS Faim, Vredeseilanden, Max Havelaar en Oxfam. Als eerste gemeente in het Brusselse Gewest zegde de stad Brussel zijn steun toe aan het project. Meter van de Brusselse campagne is zangeres Marie Daulne, frontvrouw van de Belgisch-Congolese groep Zap Mama.

Vrijdag lanceerde de stad Brussel met een ‘(h)eerlijke picknick’ op het Muntplein zijn deelname aan de campagne voor meer duurzame productie en consumptie. Schepen van Internationale Solidariteit Bruno De Lille (Groen!) ziet inde campagne van de vier ontwikkelingsorganisaties een uitgelezen kans voor het halen van het ‘Fair Trade’ keurmerk. Dat zou meteen een primeur betekenen voor het hele Brusselse Gewest.

“Onze ambtenaren drinken nu al koffie van Max Havelaar en fruitsap van de wereldwinkel. Bovendien heeft de stad een proefproject opgestart waarbij 50.000 euro kapitaal van de stad ethisch werd geïnvesteerd bij Triodos, de internationale duurzame beleggingsbank. Omdat deze campagne perfect in dat rijtje thuishoort, zal het oranje ‘Ik ben verkocht – ça passe par moi’-logo de komende maanden overal in het stadsbeeld opduiken. Bovendien zal een nieuw opgerichte zogenaamde trekkersgroep de Brusselaars proberen warm te maken voor al onze projecten.”