door pom © Het Nieuwsblad

Bruno De Lille (Groen): “We hebben er professoren en grondwetsspecialisten bijgehaald om ons gelijk te bewijzen.”

Fake sollicitanten naar bedrijven laten bellen om te checken of ze racistisch zijn in hun aanwerving. Mystery calls heet het systeem. De minister van Werk Kris Peeters (CD&V) krijgt het er federaal maar niet door. De Brusselse regering besliste gisteren: hier mag het.

“Al van bij de aantreding van de nieuwe Brusselse regering waren die mystery calls een strijdpunt voor ons. We wilden die er per se doorkrijgen”, zegt Bruno De Lille (Groen), lid van het Brussels parlement. “Omdat we vinden dat mensen in Brussel een faire kans verdienen om aan werk te geraken. Ook als ze een vreemde naam hebben of een andere huidskleur. Twee redenen waarom bedrijven werknemers weigeren.”

Ukkel en Molenbeek

Maar je moet die discriminatie kunnen bewijzen. Met mystery calls kan dat. Sollicitanten bellen dan naar bedrijven en geven een fake, buitenlandse naam op. Het kan ook met brieven. De ene kandidaat zegt dat hij van Ukkel is, de andere – met dezelfde kwalificaties als de eerste – is Molenbeek. Ukkel krijgt de job; Molenbeek niet. Het racisme is aangetoond.

“Toen wij de Brusselse regering twee jaar geleden al vroegen mystery calls toe te staan, zei die: dat is federale materie. Volgens ons klopte dat niet”, zegt Bruno De Lille, Brussels volksvertegenwoordiger. “Dus organiseerden we hoorzittingen met professoren en grondwetsspecialisten. Zij bevestigden ons: de gewesten mogen zelf beslissen of ze mystery callers inzetten of niet.”

Vlaamse druk

Bruno De Lille zegt dat zijn Groene collega’s in het Vlaamse parlement nu ook druk gaan zetten om daar de mystery calls erdoor te krijgen. “Vlaams minister van werk Philippe Muyters (N-VA) kan zich niet meer wegstoppen achter de federale regering die er maar niet uit geraakt.”

Het hele artikel lees je hier: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170706_02960097