De cijfers

Enkele weken geleden beweerde onze Brusselse minister van mobiliteit in Brussel Deze Week dat het fietsgebruik in de hoofdstad na 2009 gestagneerd was.

image

Een straffe bewering die de regeringsdeelname van Groen na 2009 natuurlijk in een slecht daglicht stelt. Om te vermijden dat we een welles-nietes spelletje moeten spelen, hebben wij er de cijfers bijgehaald.

Wie een zicht wil krijgen op de evolutie van het fietsgebruik in Brussel, kan daarvoor al 15 jaar bij het Fietsobservatorium van Pro Velo terecht. Vier keer per jaar gaan zij op een aantal vaste plaatsen staan en daar tellen ze elke fietser en fietster die voorbijkomt. Natuurlijk geeft dit geen absolute cijfers over het aantal fietsers in het Gewest maar je ziet er wel mooi of het aantal fietsers stijgt, daalt of gelijk blijft.

In het rapport met de cijfers voor 2013 staat ook een tabel die de langetermijn-evolutie op 15 telpunten (er zijn er intussen meer maar die 15 zijn gedurende al die jaren constant gebleven en laten toe van over een lange periode te vergelijken) weergeeft. En dan zie je het volgende: van 2005 tot 2009 nam het aantal fietsers op deze 15 telplaatsen met 1483 toe. En van 2009 tot 2013 nam het aantal fietsers op diezelfde plaatsen met 1699 toe.

image      image

Van een stagnering is dus absoluut geen sprake. Je kunt natuurlijk altijd vinden dat het sneller of nog meer had moeten stijgen (en ook wij willen liefst zoveel mogelijk mensen op de fiets) maar je kunt niet ontkennen dat het fietsgebruik onder Groen tijdens eenzelfde periode is blijven toenemen. We roepen dan ook op om dit soort verhaaltjes à la “wie heeft de grootste” achterwege te laten en de handen in elkaar te slaan met iedereen die de fiets een warm hart toedraagt.

Groen zal in elk geval fietsvriendelijke maatregelen blijven ondersteunen.

Bekijk het volledige filmpje hier: