door © Belga

Brussels Groen-fractieleider Bruno De Lille is blij dat de Vlaamse middelen voor Brussel toenemen, maar blijft vaststellen dat de investeringen te laag uitvallen. “Voor onderwijs en welzijn blijft de Vlaamse Gemeenschap echt in gebreke. Elk jaar opnieuw moeten er honderden kinderen die naar het Nederlandstalig onderwijs willen, geweigerd worden. En ook voor de crèches zijn er lange wachtlijsten”, zegt hij in een reactie op de aankondiging van Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open Vld).

Gatz pleitte vrijdag voor een debat over de Vlaamse investeringen en over de Brusselnorm. Vlaanderen heeft in 2015 883 miljoen euro geïnvesteerd in Brussel. Dat is 117 miljoen euro meer dan de 766 miljoen in 2012. Daarmee haalt Vlaanderen de afgesproken Brusselnorm, maar de bevolking van Brussel is de voorbije jaren gestegen.

Volgens De Lille kloppen twee zaken in de redenering van Gatz en Vlaanderen niet. “Men zegt dat men 30% van de Brusselaars wil bereiken (400.000 mensen) maar men voorziet daar maar 5% van de middelen voor, terwijl men weet dat daarmee bijlange geen 400.000 mensen bereikt kunnen worden”, aldus De Lille.

Voorts voorziet de wet inzake onderwijs dat elk kind dat een plaats in een Nederlands- of Franstalige school wil krijgen, de overheid daarvoor moet zorgen. “Stel dat 100% van de Brusselse kinderen voor het Nederlandstalig onderwijs zou kiezen, dan moet de Vlaamse Gemeenschap voor al die kinderen een school voorzien. Vlaanderen steekt zich echter weg achter de 5% middelen dat het wil uittrekken en investeert daarom te weinig in de bouw van nieuwe scholen in Brussel. Hier respecteert men de wet dus niet en dat is onaanvaardbaar voor een overheid”, aldus de Brusselse groenen.