door © brusselnieuws.be

Het Gewest zal voorlopig geen administratieve sancties invoeren om automobilisten die te snel rijden te bestraffen. Sinds 1 januari is het Brussels Gewest bevoegd voor de snelheidshandhaving, een bevoegdheid die overkomt van het federale niveau.

Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) stelde maandagnamiddag voor in Brussels parlement om de snelheidsboetes om te vormen tot administratieve sancties. Dat moet het parket, dat nu bevoegd is voor vervolging, te ontlasten. Die administratieve sancties worden nu al gebruikt voor bepaalde milieu-overtredingen.

Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) houdt voorlopig de boot af. “Dit systeem heeft het nadeel dat recidive niet meer kan worden opgespoord, en dat bijgevolg een veelpleger niet zwaarder gestraft kan worden”, zegt ze. “En dan is er nog het probleem dat dit systeem het project voor een rijbewijs met punten bijna onmogelijk maakt.”

(…)

De Lille is teleurgesteld door de uitleg van Debaets. “Dit is meer dan nodig, want ook in‪ Brussel is onaangepaste ‪ snelheid een van de belangrijkste oorzaken van zware verkeersongevallen”, zegt hij. “Bovendien zeggen politie en parket dat ze overbevraagd zijn en niet meer kunnen doen dan vandaag. Aanvullende controles door gewestelijke ambtenaren zijn dus meer dan nuttig.”

Het hele artikel vind je hier: http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/geen-administratieve-boetes-voor-snelheidsduivels