door KVDP © BRUZZ

>> I apologize but this text is only available in Dutch.

Of ouders kunnen rekenen op noodopvang tijdens de tweede week van de verlengde herfstvakantie, hangt af van de lokale besturen en de gemeenschapscentra. De Scholengroep Brussel (GO!) en scholengroep Sint-Goedele organiseren geen noodopvang. Maar bij de gemeenschapscentra en de VGC-sportdienst zijn er meer plaatsen voor kinderen dan tijdens de eerste week herfstvakantie.

Door de coronacrisis duurt de herfstvakantie dit jaar een week langer, tot en met 15 november. In de eerste plaats moeten de ouders zelf instaan voor de opvang van hun kinderen tijdens die extra vakantieweek. “De scholen hanteren nu het vakantieregime”, zegt Bruno De Lille, algemeen directeur van Sint-Goedele, de grootste katholieke scholengroep in Brussel. 

Ook vanuit de Scholengroep Brussel (GO!) wordt geen noodopvang georganiseerd in de scholen. “Er is geen vraag naar noodopvang binnen de scholen”, zegt woordvoerster Karin Struys. “Volgende week kunnen scholen wel beroep doen op initiatieven van de gemeente.” 

Als ouders zelf niet kunnen instaan voor de opvang van hun kinderen, handelen de lokale besturen en de VGC vanuit hun regierol, klinkt het vanuit het Vlaams ministerie van Onderwijs. “Vanuit Onderwijs Brussel zijn er geen initiatieven”, zegt de woordvoerster van bevoegd VGC-collegelid Sven Gatz (Open VLD). “Wel is het mogelijk dat bepaalde gemeenschapscentra initiatieven nemen, al hebben we daar geen algemeen zicht op.”

Gemeenschapscentra

Zo verwijst schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden in Sint-Gillis Jos Raymenants (Groen) naar gemeenschapscentrum de Pianofabriek. “Daar wordt volgende week extra opvang voorzien, behalve op 11 november”, zegt Raymenants. Kinderen van ouders die in de zorgsector werken, krijgen er voorrang. “Maar in principe kan iedereen er terecht”, aldus de schepen. 

Naast de Pianofabriek in Sint-Gillis organiseren onder meer De Kriekelaar in Schaarbeek, Op-Weule in Sint-Lambrechts-Woluwe, en De Markten in Brussel-Stad opvang tijdens de tweede vakantieweek. In dat laatste gemeenschapscentrum is de opvang niet alleen bestemd voor kinderen tot zes jaar, maar tot tien jaar. Jeugdcentrum Animax biedt noodopvang aan op 12 en 13 november.

Daarnaast hebben sommige gemeenschapscentra de speelweken en andere activiteiten voor min-twaalfjarigen uitgebreid naar volgende week. Het gaat onder meer om GC Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe, GC De Kroon in Sint-Agatha-Berchem en GC Essegem in Jette. Ook de speelweken van de VGC-sportdienst werden verlengd. Bij de verschillende opvanginitiatieven en speelweken tijdens de extra vakantieweek is plaats voor in totaal 702 kinderen, meer dan tijdens de eerste week herfstvakantie, toen er 678 plaatsen waren. Inschrijven kan via de website van de VGC.

Gemeenten

De Initiatieven voor Buitenschoolse Opvang (IBO) blijven open en verder is het aan de gemeenten. “In de gemeentescholen voorzien wij opvang. De schoolbubbels worden apart gehouden”, zegt de kabinetschef van Schaarbeeks schepen voor Nederlandstalig Onderwijs Adelheid Byttebier (Groen). Alle kinderen zijn er welkom. “Maar het is er niet druk.” 

“Wij vangen de kinderen op van ouders die niet kunnen thuiswerken”, zegt Anderlechts schepen van Nederlandstalig Onderwijs Elke Roex (SP.A). Het gaat er in totaal om 70 tot 80 plaatsen. “Wij vangen iedereen op die dat nodig heeft.” 

Ook de Stad Brussel verlengt de opvang tot eind volgende week. Daar wordt opvang georganiseerd in de Nederlandstalige scholen voor kinderen die er naar school gaan. “Zo blijven de schoolbubbels bewaard”, zegt de woordvoerder van bevoegd schepen Ans Persoons (Change.brussels/SP.A). “Deze opvang is voor kinderen wiens ouders zelf niet in opvang kunnen voorzien.” 

Het gaat hier om een tachtigtal kinderen uit het lager onderwijs. “Volgende week voegen we daar ook opvang aan toe in onze secundaire scholen voor de meest kwetsbare scholieren”, klinkt het nog. Daar gaat een tiental scholieren gebruik van maken.

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/samenleving/geen-opvang-scholen-tijdens-extra-week-herfstvakantie-wel-elders-2020-11-06