
“Tot nu toe zijn er 220 fietsen opgeslagen in de gewestelijke opslagplaats die vroeger verspreid waren in de opslagplaatsen van de gemeenten en politiezones. In januari zouden er nog eens 110 bijkomen. Op termijn worden er ook fietsen in ondergebracht die achtergelaten werden in de openbare ruimte”, aldus de Lille in zijn antwoord op een parlementaire vraag van Arnaud Pinxteren (Ecolo).
“We schatten dat, eens het project op kruissnelheid loopt, er ongeveer 500 fietsen opgeslagen zullen zijn in de centrale opslagplaats”.
Iedere gevonden of door de politie in beslag genomen fiets wordt eerst gecontroleerd door de politie, die de diefstalaangiftes raadpleegt. Wanneer de politie er niet in slaagt de eigenaar terug te vinden, wordt de fiets afgestaan aan de centrale opslagplaats. Daar maakt de beheerder van die opslagplaats een fiche op van de betrokken fiets, die gepubliceerd wordt op de website www.gevondenfietsen.be.
Alle Brusselse gemeenten behalve Sint-Lambrechts-Woluwe willen meewerken aan het systeem. Van 13 gemeenten is de toetredingsprocedure reeds voltooid, voor de 5 andere gemeenten zou de procedure binnenkort afgerond moeten zijn.