door © brusselnieuws.be

De officiële vlag van het Brussels Gewest met de gouden iris tegen een blauwe achtergrond verdwijnt. In de plaats komt een vlag met het nieuwe logo dat het Gewest twee jaar geleden liet ontwerpen. Volgens oppositiepartij Groen gaat het om “een dure vergissing”.

Een voorstel van ordonnantie om de Brusselse vlag te veranderen is woensdagvoormiddag goedgekeurd in de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement. Bedoeling is de huidige vlag met de iris langzaam te vervangen door een vlag met het nieuwe logo van het Gewest. In dat logo is de iris gestileerd tot een hartje met twee blauwe blaadjes. Het nieuwe logo werd twee jaar geleden gelanceerd en is sindsdien stelselmatig ingevoerd bij de verschillende diensten van de administratie.

Groen is tegen de vernieuwing van de vlag. “Brusselaars zijn wel met andere dingen bezig”, zegt parlementslid Arnaud Verstraete. “Werkloosheid, mobiliteit, armoede,… dat zijn de problemen waarmee de regering zich moet mee bezighouden. Het lijkt wel of onze regering daar geen beginnen aan ziet en zich dus liever op symbooldossiers gooit.”

Het nieuwe logo is gekozen door de vorige Brusselse regering waar ook Groen deel van uitmaakte. Maar een vlag veranderen, is nog iets anders zegt parlementslid Bruno De Lille. “Je doet een vlag oneer aan door ze aan te passen aan de heersende mode”, klinkt het. “Zo devalueer je ze van sterk symbool tot iets tijdelijks, iets banaals. Dit staat haaks op de trots en de verbindende identiteit waar de betreffende ministers naar op zoek zijn.”

Groen vraagt een breed debat en wijst erop dat Vlaanderen en Wallonië recent ook hun logo veranderden, maar niet hun vlag.

(…)

De vlag met de iris kwam in 1991 als winnaar uit een wedstrijd uitgeschreven door het prille Brusselse Gewest. De iris is een bloem die goed gedijt in een moerassige ondergrond, een verwijzing naar de oprichting van Brussel (etymologisch: nederzetting bij het moeras). De kleuren zijn die van de Europese Unie, waar Brussel officieus de hoofdstad van is.

Het hele artikel vind je hier: http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/gewest-gaat-voor-nieuwe-vlag-met-hartjeslogo