door © brusselnieuws.be

Groen en Ecolo hebben een tienpuntenplan uitgewerkt voor de Brusselse tunnels. Over tien jaar moeten de tunnels kunnen sluiten, volgens fractieleider Bruno De Lille, die tot anderhalf jaar geleden de Brusselse staatssecretaris voor Mobiliteit was. ‘We wisten niet dat de toestand zo catastrofaal was.’

“Het plan is een reactie op het recente Overlegcomité met de verschillende regeringen over de tunnels. Toen rolde iedereen bijna vechtend over straat”, klinkt het bij De Lille in De Standaard. “Vlaanderen wil niet betalen, Brussel wil de problemen van het hele land niet oplossen. Maar er is wel nood aan een plan dat gesteund kan worden door iedereen.”

“De tunnels kunnen ons heel wat geld gaan kosten, geld dat we misschien beter kunnen investeren. Het Gewestelijk Expresnet (GEN) moet absoluut afgewerkt worden, met treinen om het kwartier, en overstapparkings aan de stadsrand. En het aanbod van de MIVB moet beter.”

Daarvoor halen Groen en Ecolo hun oude plan met ‘metrobussen’ weer boven: lange bussen die in eigen bedding rijden. “Zo kun je voor 700 miljoen het metro-aanbod verdrievoudigen.”

‘Controles niet goed gebeurd’
Bruno De Lille was staatssecretaris voor Mobiliteit van 2009 tot 2014. Heeft hij zijn verantwoordelijkheid niet genomen voor de afbrokkelende tunnels? “We wisten wel dat de tunnels niet in goede staat waren, maar niet dat het zo catastrofaal was. De controles zijn toen, denk ik, niet op de juiste manier gebeurd.”

De politieke verantwoordelijkheid lag overigens ergens anders, zegt De Lille. “Die zat toen bij Brigitte Grouwels (CD&V), die bevoegd was voor Openbare Werken.”

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) wil niet reageren op het voorstel van Groen en Ecolo, maar deed eerder al vergelijkbare voorstellen.

(…)

Bruno De Lille (Groen) pleitte vorige week al voor het sluiten van de tunnels in een studiogesprek bij tvbrussel.

Het hele artikel lees je hier: http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/groen-ecolo-tunnels-over-tien-jaar-dicht