Persmededeling ECOLO – Groen

Groen en Ecolo vinden het stuitend hoe licht de Brusselse regering de harde besparingsoefening opneemt die ze uitvoert. De manier waarop de bestuursploeg bespaart, toont bovendien nogmaals aan dat ze geen idee heeft waar het met het gewest naar toe moet.

De Brusselse minister-president en zijn minister van financiën verkochten een besparing van 427 miljoen, of zo’n 10% van de Brusselse begroting, nochtans als een ‘hoera’-verhaal. De begroting zal in evenwicht zijn én een aantal diensten krijgen wat meer middelen. De regering toonde zich zeer voldaan.

Bruno De Lille, fractieleider van de grootste Nederlandstalige oppositiepartij Groen: “Alleen lijkt men te vergeten dat er achter elke besparing ook mensen zitten. Ambtenaren die hun werk zullen verliezen, burgers die minder steun zullen krijgen of een slechtere dienstverlening … Een besparing opgewekt verkopen als een ‘hoera’-verhaal is dus totaal misplaatst”.

Details over waar er bespaard zou worden, kon de bevoegde minister evenwel niet geven. De minister van financiën wist enkel te vertellen dat er wel een akkoord was over de omvang van de besparingen, maar dat de regering nog moest beslissen over de details van die besparingen. Opnieuw wordt duidelijk hoe weinig visie deze regering heeft op Brussel en de toekomst van dit stadsgewest.

“Heb je een visie, dan kan je keuzes maken over wat je wil doen of niet meer wil doen. Deze ministers kunnen dat niet omdat ze die visie niet hebben. Ze vechten het beslissing per beslissing uit in de regering. Het lijkt wel dat wie het luidste roept, het meeste overhoudt. Maar zo bestuur je toch geen gewest? Brussel verdient beter”, zegt Zoé Genot, fractieleidster Ecolo.

Contact:

Bruno De Lille, Fractieleider Groen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Zoé Genot, Fractieleidster Ecolo in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest