door JP © BRUZZ

Op het Barricadenplein hebben de Brusselse ecologisten een officiële kick-off gehouden voor hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Voor de tweede keer trekken ze over de taalgrens heen met een gezamenlijke lijst naar de kiezer. Groen en Ecolo stellen zondag, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen hun lijsten voor.

De kick-off komt er precies een jaar voor de verkiezingen. Opvallend: Groen staat dit jaar hoog op de lijsten. Zo levert Sint-Agatha-Berchem een Nederlandstalige lijsttrekker (Katia Van Den Broucke) en dat geldt ook voor Etterbeek (Rik Jellema). Er staan ook heel wat Nederlandstaligen op de tweede plaats, zoals Nathalie De Swaef in Jette en Wouter Hessels in Koekelberg. In Brussel-Stad komt Bart Dhondt op drie, en in Ganshoren is dat Elke Van den Brandt.

“Dat is ongezien,” vindt parlementslid Bruno De Lille, die spreekt van een ‘volwassen samenwerking’ tussen de Franstaligen en Nederlandstaligen. “Groen heeft zich de afgelopen legislatuur heel actief opgesteld in de gemeenteraden. Dat Ecolo dat apprecieert zie je aan de plaatsen op de lijst.”

Ter herinnering: Groen en Ecolo trokken pas in 2012 voor het eerst met een gezamenlijke lijst naar de kiezer in Brussel, maar de ecologisten werkten voor die tijd ook al nauw samen. In 2006 stond Groen in 18 gemeentes op de lijst bij de Franstaligen. Datzelfde jaar maakte Groen in Brussel-Stad een kleine uitzondering. Toen vormde de partij een Nederlandstalig kartel met de SP.A en de voormalige partij sociaal-liberale partij Spirit, een combinatie die op de huidige Antwerpse lijkt.

Een vraagteken blijft nog wat Groen en Ecolo in Molenbeek gaan doen. Eerder raakte bekend dat lijsttrekker Annalisa Gadaleta zonder Ecolo naar de kiezer zou gaan, na onenigheid over haar boek ‘Entretien à Molenbeek’. Op dit moment is alleen zeker dat Karim Majoros en Sarah Turine op de lijst staan, maar de gesprekken zijn volgens Brussels parlementslid Bruno De Lille nog gaande. “Er is nog niet beslist om niet samen te gaan, en ook niet om wel samen te gaan,” licht hij toe.

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/groen-en-ecolo-trappen-gezamenlijke-campagne-af-brussel