Persbericht Groen – ECOLO

“Minister Gosuin werkt door zijn recente uitspraken over het dragen van hoofddoeken en keppeltjes actief mee aan het creëren van een klimaat van onverdraagzaamheid in Brussel. Dat is ontoelaatbaar en hij moet zich dan ook excuseren,” zeggen Groen en Ecolo.

Naar aanleiding van de veroordeling van het hoofddoekenbeleid van Actiris gaf minister Gosuin een interview aan de RTBF (zie link onderaan bericht). Daarin zei hij dat hij tegen het toelaten van de hoofddoek en andere religieuze tekenen was en dat ondermeer omdat mensen uit Molenbeek zich wellicht geprovoceerd zouden voelen als ze geconfronteerd werden met medewerkers van Actiris die een keppeltje zouden dragen.

Door dit zo te stellen suggereert de minister, net als de extreem-rechtse partijen, dat moslims de facto onverdraagzaam zijn én dat moslims en joden in Brussel niet zouden kunnen samenleven. Op een moment dat het samenleven in Brussel meer gespannen verloopt door de nasleep van de aanslagen in Parijs, is zo’n verklaring olie op het vuur van de onverdraagzaamheid.

Dit zijn al laakbare uitspraken van gewone burgers maar ze zijn ontoelaatbaar voor een lid van de Brusselse regering. De minister van werk en economie die eigenlijk de diversiteit op de werkvloer moet stimuleren én discriminatie moet aanpakken, zet zo zijn geloofwaardigheid op het spel.” zegt Bruno De Lille, fractieleider voor Groen. “We hopen dat dit een eenmalige uitschuiver was en vragen dan ook dat minister Gosuin hiervoor zijn excuses aanbiedt.”

Verdraagzaamheid is respect tonen voor diversiteit. Onze grondwet voorziet de vrijheid van godsdienst en dus moet ook Actiris dat respecteren. Het feit dat iemand een hoofddoek, kruisje, keppeltje, … of niet, heeft in principe geen invloed op de kwaliteit van haar of zijn werk. Als er grensoverschrijdend gedrag zou zijn, dan hebben de minister en de instellingen voldoende instrumenten om in te grijpen.

Zoé Genot, fractieleidster Ecolo: “Minister Gosuin moet als vertegenwoordiger van de Brusselse regering het goede voorbeeld geven. De wet moet gerespecteerd worden. Hij kan persoonlijk een andere mening hebben maar mensen tegen elkaar opzetten en islamofobe uitspraken doen, is onaanvaardbaar. We verwachten van hem trouwens dringend een veel actievere houding in de strijd tegen discriminatie bij aanwerving en op de werkvloer. We vragen bijvoorbeeld dat Brussel de ‘praktijktest’ invoert maar de minister negeert dit tot onze grote spijt.”

Voor Groen en Ecolo is het duidelijk: we verlangen van onze ambtenaren dat ze de bevolking op een neutrale en klantvriendelijke manier verder helpen. Een hoofddoek of een keppeltje staan dat niet in de weg. Het toelaten ervan brengt meteen ook mee dat je respect verlangt van elke medewerker want je kunt niet iets voor jezelf eisen en hetzelfde misgunnen aan iemand anders. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de medewerkers van de Brusselse instellingen dat respect ook zullen opbrengen.

Link fragment: http://www.rtbf.be/video/detail_le-12-minutes?id=2067324

Contact:
Bruno De Lille
Fractieleider Groen
Brussels Hoofdstedelijk Parlement