Persbericht Groen – Ecolo

Zondag 25 maart om 11u vindt in Jette een manifestatie plaats tegen de verbreding van de Ring. Ter herinnering: indien de Vlaamse regering volhardt, zal de Ring ter hoogte van Jette-Wemmel niet minder dan 14 stroken tellen. Een ramp voor de gezondheid van de Brusselaars. De gemeente Jette voert een mobiliteitsbeleid dat erop gericht is de lucht- en levenskwaliteit in de gemeente te verhogen. Het verzet tegen de verbreding van de Ring is dan ook logisch, coherent en legitiem.

Maar Ecolo en Groen onderlijnen dat het hele Brusselse gewest betrokken partij is. Nathalie De Swaef (schepen van Mobiliteit in Jette), Arnaud Pinxteren (Brussels parlementslid) en Bruno De Lille (Brussels parlementslid): “De Brusselaars zijn terecht ongerust over hun gezondheid en die van hun kinderen. Elk jaar sterven meer dan 600 Brusselaars vroegtijdig door luchtverontreiniging die ademhalingsproblemen, longaandoeningen of kanker veroorzaakt. De verbreding van de Ring zal de situatie nog verergeren. Het is niet te laat om werk te maken van alternatieven!”

Heel wat studies tonen vandaag de achteruitgang van de luchtkwaliteit aan. Zowel de medische wereld, als verenigingen of burgerinitiatieven uiten hun ongerustheid en onderlijnen de hoogdringendheid van de situatie. Onze Ecolo-Groen verkozenen en militanten werken concreet rond het thema luchtkwaliteit, recent nog, met de actie NO2 Pollution, waarbij we meetbuisjes aanbrachten aan de gevels in heel Brussel. Wij zullen zondag in het Laarbeekbos, samen met heel wat Brusselaars, actie voeren.

Daarbij hebben we 3 bekommernissen/voorstellen:

  1. De gezondheid van de Brusselaars beschermen en dus neen zeggen aan de verbreding van de ring, dat het aantal fijne en ultrafijne stofdeeltjes in onze wijken zal verhogen
  2. De alternatieven promoten: kleine aanpassingen aan de Ring, verlaging van de snelheid op de Ring, reserveren van een rijstrook voor carpooling, snelle uitvoering van het Brabantnet dat 30.000 pendelaars kan vervoeren, en investeren in fietssnelwegen.
  3. We vragen dat de Brusselse regering – en meer in het bijzonder de minister-president – haar radiostilte verbreekt en zich aansluit bij de Jettenaren en Brusselaars die de gezondheid van hun medeburgers verdedigen.

Afspraak nu zondag om 11u aan de Chalet van Laarbeek.

21 MRT 2018

Contact:
Bruno De Lille (Fractieleider Groen Brussels Hoofdstedelijk Parlement)
Arnaud Pinxteren (Parlementlid Ecolo Brussels Hoofdstedelijk Parlement)
Nathalie De Swaef (Schepen van Mobiliteit Jette)