door KDM © BRUZZ

De PVDA is klaar om na de verkiezingen van 2018 en 2019 mee aan de onderhandelingstafel te schuiven. Maar effectief tot een compromis komen is weinig waarschijnlijk, nuanceert Brussels PVDA-voorzitter Dirk De Block. Groen en SP.A staan open voor gesprekken, maar staan niet te springen om met de marxisten in zee te gaan.
Het is partijvoorzitter Peter Mertens die woensdag de deur op een kier zette voor een deelname aan de macht in een interview met Le Soir. “De PVDA is bereid om na de verkiezingen tot een compromis te komen met andere partijen”, klinkt het.

Ook Brussels PVDA-voorzitter Dirk De Block bevestigt aan BRUZZ een samenwerking met andere partijen niet uit te sluiten. “Als ze ons uitnodigen, zullen we daarop ingaan”, zegt hij. Maar De Block tempert meteen de verwachtingen. Net als zijn partijvoorzitter voegt hij er in één adem aan toe dat een compromis met groenen en socialisten weinig waarschijnlijk is.

“Zeg nooit nooit”, klinkt het. “Maar vandaag is bijna niemand bereid te breken met de liberaal-kapitalistische logica. Die eis gaan we niet plots loslaten.”

Geen cordon
Ook de Brusselse SP.A en Groen reageren maar koeltjes op het idee om samen te werken met de PVDA. Onderhandelen met de marxisten sluiten de twee partijen niet uit, maar echt warm wordt niemand ervan. Van een cordon sanitaire rond de PVDA, zoals dat rond het Vlaams Belang bestaat, is evenwel geen sprake.

“Wij staan open voor samenwerking met iedereen”, zegt Bruno De Lille, fractieleider voor Groen in het Brussels parlement. “Al hangt het uiteindelijke resultaat natuurlijk af van wat de PVDA naar de onderhandelingstafel brengt. Qua mobiliteit hebben wij bijvoorbeeld een totaal andere visie op de stad.”

De verklaringen van Mertens zijn volgens de ecologist wel een vertrekpunt. “Hij geeft nu toch al aan de stemmen van zijn kiezers niet weg te willen smijten door meteen voor de oppositie te kiezen.”

‘Gedeelde strijd’
“Wij delen de strijd van de PVDA voor een rechtvaardigere samenleving”, zegt ook Hannelore Goeman (SP.A). “Maar in hun populistische uitspraken kunnen wij ons niet vinden. Toch sluiten we samenwerking met de partij niet uit, al is ze duidelijk niet onze favoriete partner.”

Mertens geeft in het interview ook nog te kennen respect te hebben voor de poging van Lenin om een niet-kapitalistische samenleving te creëren. Dergelijke uitspraken kunnen wel eens gevoelig liggen bij potentiële partners. “Geen commentaar”, reageert Goeman.

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/groen-en-spa-brussel-sluiten-samenwerking-met-pvda-niet-uit