door JP © BRUZZ

De Brusselse regering moet nog deze herst starten met extra schoolstraten in Brussel. Dat vraagt Bruno De Lille, fractieleider van oppositiepartij Groen in het Brussels parlement. “Aanstaande maandag stellen we een aantal concrete maatregelen voor hierrond,” reageert het kabinet van minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

“Schoolstraten zijn een duidelijke quick-win, maar we horen dat veel gemeenten weigerachtig zijn om ze in te voeren op korte termijn. Onbegrijpelijk,” klinkt het uit de mond van Bruno De Lille. Het voorbije jaar voerden ouders veelvuldig actie aan de schoolpoorten om te pleiten voor meer schoolstraten.

Volgens Groen zijn niet alle gemeentes even happig op de invoer van de tijdelijk autovrij gemaakte straten. Ze zouden om budgettaire redenen bezwaren hebben, of de omwonenden vlak voor de verkiezingen niet tegen de haren in willen strijken. Om die reden wil Groen dat het Gewest subsidies vrijmaakt, zodat gemeentes eventuele kosten voor het installeren van schoolstraten hiermee kunnen betalen.

Dat er meer schoolstraten zouden komen, is ook wens van het meerderheid, reageert de woordvoerder van mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A). “Aanstaande maandag stelt minister Smet, samen met staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en minister voor Leefmilieu Céline Fremault (CDH) een aantal concrete maatregelen voor om de invoer van meer schoolstraten te bespoedigen.”

In de nabije toekomst wil Groen dat het Gewest ook een schoolstraat-draaiboek maakt, naar Gents voorbeeld. Dat zou gebruikt kunnen worden om in de verdere toekomst van alle schoolomgevingen een schoolstraat te maken. Schoolstraten zouden ook in de wegcode opgenomen moeten worden met een algemene definitie zodat ze overal op dezelfde manier ingevoerd kunnen worden, bepleit De Lille tot slot.

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/samenleving/groen-gewest-moet-gemeentes-beter-ondersteunen-bij-invoer-schoolstraten-2018-09-01