Voorzitster Meyrem Almaci, Petra De Sutter en Bruno De Lille tonen in een opvallende campagne samen met andere parlementsleden hun strijdkleuren op de gaypride. Groen roept iedereen op om de regenboogvlag aan te brengen en je strijdkleuren te tonen. Almaci: ” ‘Ik beslis’ is het thema van de gaypride. Het is jouw lijf, jouw kinderwens, jouw liefde, jouw recht. Dat verdedigen wij op straat en in het parlement. In België is er al een lange weg afgelegd maar de strijd is nog niet gestreden.”

imageDe voorstellen van minister van Jusitie Koen Geens (CD&V) staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) om de wet op transseksualiteit zijn een belangrijke stap in de goede richting. Petra De Sutter: “De huidige regeling zorgt voor te veel onnodig leed. Het kan een stuk menselijker. Het is goed dat de medische voorwaarden zoals verplichte sterilisatie verdwijnen en worden vervangen door een administratieve procedure. De aangepaste wet moet gebaseerd zijn op de ‘best of’-voorstellen. Een juridische aanpassing van het geregistreerde geslacht moet mogelijk worden op basis van zelfverklaring waarbij geen psychiatrische diagnose, geen medische ingrepen, geen verplichting tot sterilisatie, noch enig ander document moet of mag worden opgevraagd. Maar laat het deze keer niet alleen bij woorden blijven.

Het thema van de Pride is niet voor niets ‘Ik beslis’. Laat mensen dan ook zelf beslissen over hun genderidentiteit. Zoals ook het genderteam van het UZ Gent stelt bestaat er geen enkele behandeling of diagnose om over de genderidentiteit te oordelen. “Volgend jaar wil Groen op de Pride de nieuwe wet vieren en niet opnieuw aankondigen horen.

Brussels parlementslid Bruno De Lille vraagt ook dat alle haatmisdrijven voor alle discriminatie achtergronden in de praktijk voor de rechter komen. “Door een juridische kronkel vallen veel haatmisdrijven vandaag onder persmisdrijven die voor het Assissenhof moeten komen. Groen wil dit aanpassen zodat dergelijke haatmisdrijven in de praktijk snel voor de rechter komen.

Ecolo en Groen stappen zaterdag deel vol trots mee in de Gaypride. Meyrem Almaci “Tot zolang discriminaties bestaan, zal de Pride naast een groot feest, ook een politieke statement blijven.

Contact:
Bruno De Lille
Fractieleider Groen
Brussels Hoofdstedelijk Parlement