door Steven Van Garsse © Brussel Deze Week

Ouders van anderstalige kinderen die al negen jaar in het Nederlandstalig kleuter- en basisonderwijs zitten, moeten bewijzen dat ze Nederlandstalig zijn. Groen vindt dat onredelijk. “Een toepassing van het decreet,” reageert Jill Peiffer van het LOP secundair onderwijs.

Het is Bruno De Lille (Groen) die de kat de bel aan bindt. Sinds begin december kunnen anderstalige ouders bij het Huis van het Nederlands een taaltest afleggen. Daarmee kunnen ze aantonen dat ze voldoende Nederlandstalig zijn, om zo van de voorrangsregel voor het Nederlandstalig secundair onderwijs te kunnen genieten.

De Lille: “Omdat de druk op het secundair onderwijs erg groot is geworden, gaan heel wat ouders daar op in. Ze zijn ook in die zin door de scholen geïnformeerd.” Bij het Huis van het Nederlands bevestigen ze dat er momenteel een toeloop is van anderstalige ouders.

Vreemd genoeg moeten ook de anderstalige ouders van de kinderen die al sinds hun kleuterklas of eerste studiejaar in het Nederlandstalig onderwijs zitten, de taaltest afleggen om van de voorrang te genieten.

(…)

De taaltesten lopen nog tot eind januari.

Het hele artikel vind je hier: http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/groen-misnoegd-over-taaltesten-voor-anderstalige-ouders