door jvt © Het Nieuwsblad / BELGA / DSO

Nog tien jaar. Zo lang wil Bruno De Lille (Groen) de Brusselse tunnels openhouden. De fractieleider van de groenen in het Brussels Parlement was tot anderhalf jaar geleden staatssecretaris voor Mobiliteit in het Hoofdstedelijk Gewest.

Groen en Ecolo hebben een tienpuntenplan uitgewerkt met daarin een alternatief voor de tunnels. Die zouden dan over tien jaar kunnen sluiten, zegt Bruno De Lille in De Standaard. “De tunnels in Brussel lossen het mobiliteitsprobleem niet op. Ze veroorzaken het. Ze leiden de files van de rand van het gewest naar het centrum. Ten koste van de leefbaarheid.”

“Er is nood aan een plan, gedragen door iedereen. Want de essentie is dit: de volgende tien jaar kunnen de tunnels ons makkelijk een mil­jard kosten. Waar gaat dat vandaan komen? En waarom steken we dat in tunnels die de mobili­teitsproblemen niet oplossen? Er zijn betere investeringen moge­lijk”, aldus De Lille.

Alternatieven

De Lille wil dat het Gewestelijk Expressnet (GEN) zo snel mogelijk volwaardig in gebruik te nemen, met treinen die dan als een soort supermetro om het kwartier rijden. “Daarnaast willen we dat de spoorlijnen ten westen en ten oosten van Brussel veel beter aangewend worden. Er zijn al miljoenen en miljoenen geïnvesteerd in de uitbouw van dat GEN. Als dat niet afgewerkt wordt, is dat weggesmeten geld. Met een bijkomende investering win je enorm veel.”

Ook binnen Brussel kan het beter, stellen de groenen. “Het aanbod van het Brussels vervoersbedrijf MIVB moet op korte termijn verbeteren”, aldus De Lille. “We willen een metrobus-netwerk ontwikkelen. Dat zijn grote bussen die lijken op trams en in een eigen bedding rijden.”

Tot slot pleit De Lille voor een netwerk van overstapparkings en carpoolparkings aan de rand van het Brussels Gewest, maar ook in Vlaanderen en Wallonië.

Het hele artikel lees je hier: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160208_02115540