door © De Tijd

Sinds gisteren zijn in Vlaanderen strengere regels van kracht voor wie er een rijbewijs wil halen. Maar in Brussel is dat niet het geval, waardoor Bruno De Lille (Groen), lid van het Brussels Parlement, vreest dat Vlamingen zullen ‘rijbewijsshoppen’ in de hoofdstad, met gevolgen voor de verkeersveiligheid.

Door de zesde staatshervorming mogen de gewesten beslissen hoe ze de rijopleiding organiseren. Vlaanderen heeft beslist de regels te verstrengen. Sinds 1 juni heeft wie een rijbewijs wil halen eerst negen maanden rijervaring nodig. Pas na die periode kan hij een praktisch rijexamen afleggen. Ook wie rijschool volgt, moet negen maanden wachten.

Dat ligt bij de jonge Brusselse kandidaat-bestuurders anders, zij mogen na dertig uur les meteen de praktijktest doen. Ook het theoretisch examen wordt in Vlaanderen strenger, een zware fout zal zwaarder worden aangerekend. In Brussel zijn er geen veranderingen.

Omdat Vlamingen kunnen kiezen om in Brussel hun rijexamen te doen, vreest De Lille ‘rijbewijsshopping’. ‘Brusselse chauffeurs krijgen hun rijbewijs sneller en met minder moeite dan de Vlaamse. Omdat het veiliger is in onze hoofdstad? Of omdat het er makkelijker rijden is?’, vraagt De Lille zich af.

Het hele artikel lees je hier: http://www.tijd.be/nieuws/archief/Groen-vreest-dat-Vlamingen-in-Brussel-rijbewijs-shoppen/9900202?highlight=bruno%20de%20lille