door Sofie Verbrugge © Radio2.be

De partij Groen wil in elke Brusselse gemeente een tweetalige school oprichten. Nu heb je in Brussel ofwel Nederlandstalige ofwel Franstalige scholen. Daardoor zijn kinderen vaak niet meer volledig tweetalig. 

Groen wil dat de twee gemeenschappen ook samen scholen oprichten. “We willen voorstellen om na de verkiezingen in elke gemeente minstens één tweetalige school op te richten. In de bestaande scholen krijg je nu de andere taal wel te horen, maar we stellen toch vast dat de meeste kinderen niet echt tweetalig zijn terwijl veel ouders dat wel zouden willen. Vandaar dat we tweetalige scholen willen oprichten waar het Nederlands en het Frans op hetzelfde niveau staan en waar de kinderen echt tweetalig moeten afstuderen”, zegt fractieleider Bruno De Lille.

Wetenschappelijk bewezen

Universiteiten en hogescholen hebben al heel wat studies rond meertalig onderwijs gedaan. “Meertaligheid stimuleert de hersenactiviteit en het welbevinden van de leerlingen. Bovendien zou het een echte meerwaarde zijn als kinderen echt tweetalig kunnen afstuderen. Zeker omdat het de jeugd zal helpen om na de schooltijd werk te vinden. Tweetaligheid is in Brussel echt belangrijk”, aldus De Lille. 

Inzet van de verkiezingen 

Groen hoopt het bij de verkiezingen in mei goed te doen en zo een wettelijk kader voor hun idee te kunnen voorzien. “Vandaag is ons idee nog niet mogelijk. De Vlaamse en Franstalige gemeenschap hebben elk hun eigen systeem. Wij willen dit doorbreken en met de twee gemeenschappen samenwerken. Als we het goed doen bij de verkiezingen in mei willen we dit voorstel echt concreet maken. Als we in de nieuwe Brusselse regering kunnen en mogen stappen, dan willen we die tweetalige scholen echt mogelijk maken.” 

Het hele artikel lees je hier: https://radio2.be/vlaams-brabant-brussel/groen-wil-tweetalige-scholen-in-brussel