door © Belga / Bruzz

Fractieleiders Bruno De Lille (Groen) en Zoé Genot (Ecolo) reageren scherp op het vernietigend rapport van het Rekenhof over de werking van de Ontwikkelingsmaatschappij Brussel (Citydev). “De maat is vol. Die achterkamertjespolitiek en het zelfbedieningsbeleid moeten definitief verdwijnen,” aldus de groenen, die pleiten voor de oprichting van een Brussels integriteitsbureau voor het gewest en de gemeenten.

Zowel bij het gewest als in de gemeenten duiken volgens de Brusselse groenen de laatste tijd onfrisse dossiers op. Dat gaat van het personeelsbeleid bij Citydev, over de onevenwichtige miljoenendeals voor het Eurostadion dat ‘gratis’ gebouwd zou worden door privé-ondernemers, tot de toewijzing van het contract van het Koninklijk circus aan Brussels Expo.

Voor Groen en Ecolo moet de overheid het goede voorbeeld geven en dat gebeurt vandaag niet in Brussel. “Bovendien lijkt de Brusselse regering het ingeslagen pad verder te willen volgen, aangezien ze de oprichting van nog enkele Instellingen van Openbaar Nut (ION) plant. Deze ION’s kunnen door het parlement niet op dezelfde manier gecontroleerd worden als de eigen administratie,” klinkt het.

De groenen trekken al langer aan de alarmbel. Omdat ze vaststellen dat de huidige controlemechanismen niet volstaan, stellen Groen en Ecolo de oprichting van een integriteitsbureau voor zoals dat al in Amsterdam en Antwerpen bestaat. Zowel op eigen initiatief als op vragen van burgers en andere politici, kan dit bureau dan gewestelijke én gemeentelijke dossiers tegen het licht houden.

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/groenen-pleiten-voor-brussels-integriteitsbureau