door © BRUZZ

Ecolo en Groen dienen in het Brussels Parlement een resolutie in om een tweede autoloze dag in het Brussels Gewest te organiseren. Deze zou jaarlijks op 22 september moeten plaatsvinden, want dat is ook de ‘European Car Free Day’. Door te kiezen voor een vaste datum zou het Gewest dus ook op een weekdag autovrij gemaakt worden.

De traditionele autoloze zondag, die nu al jaarlijks plaatsvindt in september, willen de parlementsleden van Groen en Ecolo ook behouden, maar wel verplaatsen naar de lente. De autoloze zondag op zich is een mooi initiatief, maar is niet voldoende, klinkt het in het voorstel: “Tijdens de autovrije zondag, met 60 procent van het verkeer van in de week, daalt de dieseluitstoot onmiddellijk met 50 procent. Het effect van een dergelijke maatregel op een weekdag zou nog groter zijn.”

“De belangrijkste verdienste ervan zal zijn dat wordt aangetoond dat het ook mogelijk is om zich zonder auto te verplaatsen op een andere dag dan in het weekend”, vervolgen de politici. “Iedereen zou worden uitgenodigd om om na te gaan of hij zijn dagelijkse verplaatsingen op een duurzame manier kan maken (met het openbaar vervoer, te voet, met de fiets …).”

De groene parlementsleden willen de autovrije zone beperken tot “de zones die het best bereikbaar zijn met het openbaar vervoer”.

Het voorstel van resolutie is ondertekend door Annemie Maes, Bruno De Lille en Arnaud Verstraete voor Groen, en Arnaud Pinxteren en Céline Delforge voor Ecolo.

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/groenen-willen-tweede-autoloze-weekdag