DSC_0867

Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) wil dat de GEN-lijnen naar Halle, Leuven en Mechelen onmiddellijk geactiveerd worden. “De sporen liggen er al en de treinstellen rijden.”

Volgens De Lille neemt het GEN-dossier stilaan absurde proporties aan. “Oorspronkelijk moest het GEN tegen 2012 operationeel zijn”, zegt De Lille in De Standaard. “Maar ondertussen is dat al 2023.”

De staatssecretaris wil echter dat de NMBS nu al uit de startblokken schiet. “Zeker wat de lijnen van en naar Mechelen, Leuven en Halle betreft”, klinkt het. “De ontdubbelde sporen liggen er, en de speciale treinen rijden al. Niets belet om dat deel van het net al te activeren.”

 

De Lille vreest echter dat het spoorbedrijf wil wachten tot alle puzzelstukjes op hun plaats liggen, alvorens het GEN in gebuikt te nemen. “Een vreemde redenering”, zegt De Lille. “Zeker omdat ondertussen de mobiliteitsproblemen rond Brussel met de dag toenemen. Ik zie alleen maar voordelen bij het vroeger ontsluiten van het GEN. Het niet doen, is bijna misdadig.”
Voor het operationeel maken van het GEN is het nog wachten op de ontdubbeling van de lijnen naar Ottignies en Nijvel. Die moeten respectievelijk in 2021 en 2023 klaar zijn. Op voorwaarde dat de bouwvergunningen op tijd afgeleverd worden, want buurtbewoners stapten voor beide projecten al meermaals naar de Raad van State.

 

Bron