door Chloë Carlens © BRUZZ

De oppositie is snoeihard voor de beleidsverklaring die minister-president Rudi Vervoort vandaag in het Parlement aflegde. Volgens de oppositie bevat de beleidsverklaring veel plannen en projecten maar is er weinig ruimte voor daden en slagkracht.

MR-fractieleider Vincent De Wolf ziet geen resultaten. “Waar zijn na 27 maanden studeren, onderzoeken en reflectie de resultaten van deze regering? Waar is de agenda?”, vraagt hij zich af. Door recyclage van oude ideeën worden pijnpunten niet aangepakt. Volgens De Wolf staan de economische indicatoren op rood. “Eén werkloze op twee zit al meer dan twee jaar zonder baan en de middenklasse blijft het Brussels gewest verlaten”, zegt hij.

Uitblijvende hervormingen

PS-fractieleider Philippe Close liet de kritiek niet zomaar over zich heen gaan: “De regering heeft zo goed als alle projecten die ze in de regeerverklaring heeft aangekondigd opgestart of gerealiseerd.” Hij krijgt bijval van zijn sp.a-collega Jef Van Damme. “De Brusselse taxshift is revolutionair, in vergelijking met wat op Vlaams en federaal vlak gebeurt.”

Toch zijn ook de andere oppositiepartijen hard. Groen-fractieleider Bruno De Lille hekelt de traagheid die de beleidsverklaring tentoonspreidt. De Lille is bijzonder scherp voor Vervoort: “De Brusselse trein der traagheid geraakt niet op gang, bij gebrek aan machinist”, zegt hij. De Lille wees ook op het feit dat Vervoort zo goed als onzichtbaar was na de aanslagen van 22 maart. “Zelfs de CD&V steunt onze analyse”, zei De Lille. Hij verwijst hiermee naar de uitspraken van voorzitter Dalle van CD&V-Brussel. Voor het Groen-parlementslid zijn die uitspraken niet meer en niet minder dan een motie van wantrouwen.

(…)

Het hele artikel lees je hier: http://www.bruzz.be/nl/actua/harde-oppositiekritiek-voor-beleidsverklaring