door KDM © BRUZZ

De VGC tilt haar hervorming van de Brede Scholen over de verkiezingen van 2019. VGC-collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) haalde “politieke spelletjes” aan als reden voor het uitstel, maar volgens Bruno De Lille (Groen) kwam de hervorming er overhaast waardoor de Brede Scholen “uitgekleed” dreigden te worden.

Guy Vanhengel (Open VLD) liet tijdens de laatste plenaire zitting van de VGC weten dat de geplande hervorming van de Brede Scholen over de verkiezingen van 2019 getild wordt. Die hervorming moest ervoor zorgen dat er meer ‘Brede Scholen’ zouden komen, zonder dat de VGC daar meer middelen voor vrij zou moeten maken.

Brussel telt vandaag 28 Brede Scholen. Dat zijn Nederlandstalige scholen die naast het gewone onderwijsaanbod ook een netwerk van sport-, cultuur- en natuurorganisaties aanbieden. Daarvoor krijgen zij van de VGC een subsidie van 50.000 euro, waarmee ze een coördinator aan kunnen stellen.

Meer scholen, maar niet meer middelen

Door de subsidie per school te verlagen en in de tijd te beperken, hoopte de VGC de bestaande pot middelen over meer scholen te verdelen. Ook de gemeenten zouden daarbij gevraagd worden hun duit in het zakje te doen.

Maar de huidige coördinatoren vrezen dat de bestaande netwerken daardoor in het gedrang zouden komen.

En dus blijft alles vooralsnog bij het oude. Scholen die nog geen coördinator hebben, zullen daardoor nog even moeten wachten.

Politieke spelletjes

Volgens Vanhengel stootte de hervorming op wat hij “politieke spelletjes” noemt. Hij vermoedt dat de Brede School misbruikt wordt om naar aanloop van de verkiezingen van 2019 “overbodige polemieken te creëren en cinema te verkopen.”

“Ik zal dat in ieder geval niet doen,” zei de liberaal. “Met dergelijk gedrag wordt immers de essentie van de hervormingen ondermijnd. Zo belandt men bij iets wat men helemaal niet voor ogen had. Men komt dan bij een draak uit.”

Overhaast

Bruno De Lille (Groen), voorzitter van de commissie Onderwijs binnen de VGC, voelt zich niet aangesproken door de kritiek van Vanhengel. Zijn partij had naar eigen zeggen contact met meerdere verontruste directies. Om politieke spelletjes gaat het dus helemaal niet, aldus De Lille.

Hij benadrukte wel blij te zijn met het aangekondigde uitstel van de “overhaaste” hervorming. “Die maakte de scholen, kinderen en ouders iets wijs,” zei hij. “Zij willen allemaal een Brede School zoals die vandaag bestaat, maar het zag er naar uit dat ze een uitgeklede versie zouden krijgen.”

Volgens De Lille moeten de komende twee jaar gebruikt worden om de hervorming grondig voor te bereiden. Wil de VGC meer Brede Scholen, moet ze daarvoor ook de nodige middelen vrijmaken. “Het project is te waardevol om er risico’s mee te nemen,” besloot hij.

Het hele artikel lees je hier: https://www.bruzz.be/onderwijs/hervorming-brede-scholen-pas-voor-na-verkiezingen-2017-12-27